Zdravlje

ŠTA ZNAČI PREPORUČENA IMUNIZACIJA DECE: Član Kriznog štaba objasnio ko bi trebalo da se vakciniše

Autor Edin Delibašić

Preporuka da se vakcinišu deca je izazvala burne polemike, ali vakcinacija dece neće biti obavezna.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Da je dopis školama od strane Ministarstva obrazovanja koji je dospeo u javnost zasnovan na preporuci Kriznog štaba da se deca vakcinišu, potvrdio je Tiodorović.

Tiodorović napominje da preporuku školama nije poslao Krizni štab, već Ministarstvo obrazovanja u saradnji sa Institutom Batutu, i dodaje da misli da se neće uvoditi obavezna vakcinacija dece već da će ostati na preporučenoj meri.

"Mislim da je vrlo važno da kod prosvetnih radnika i ljudi koji rade sa decom bilo kog nivoa - postići što veći procenat vakcinisanih. S druge strane, ipak, lokalno sagledavamo. Znam da ima protivljenja lokalnom sagledavanju", rekao je Tiodorović.

Nije isto kad imate deo populacije koji je veoma dobro zaštićen -- u nekim našim gradovima, varošima taj broj prešao 50 odsto, pa i 70 odsto punoletne populacije a ima i mesta gde je vakcinisano 12 do 15 odsto građana, objasnio je Tiodorović.

Što se tiče dece do 4. razreda, Tiodorović kaže da će, kao i prošli put, moći da idu u školu.

Prema njegovim rečima, regularna nastava je potreba i srednjoj školi i fakultetima a gde se pojavi veći broj pozitivnih moraće da se primenjuju pravila iz ranijeg perioda -- odeljenja će biti smanjena, a onlajn nastava će se uvoditi gde je neophodno.

Podsećamo, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon najavio je juče da je jedino logično rešenje za početak školske godine jeste odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

"Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi", rekao je on i dodao da "gotovo uopšte da nema vakcinisane dece starije od 12 godina, iako je to preporuka".

(MONDO/RTS)

Tagovi