Zdravlje

RODITELJ BIRA SVOM DETETU VIRUS: Dr Kon o tome da li će se razdvajati vakcinisana deca od nevakcinisane

Autor Maja Gašić

Dr Predrag Kon govorio je o neophodnosti vakcinacije dece.

Izvor: TV Prva/screenshot

Prema poslednjem preseku u Srbiji je prethodni dan bilo bezmalo 1.000 novozaraženih, a stručnjaci procenjuju da je najveći broj novih slučajeva inficiran delta sojem korona virusa. Reč je najčešće o mlađim i nevakcinisanim osobama. Za ovu mutaciju se zna da je zaraznija, pa tako ne iznenađuje ovaj porast broja zaraženih.

O tome kakva je situacija u Srbiji i šta možemo da očekujemo u narednom periodu govorio je vodeći epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon prilikom gostovanja u jutarnjem programu TV Prva. 

Da li deca koja se nevakcinišu treba da pohađaju nastavu onlajn?

"Ako ne odvojite zaštićene od  onih koji nisu, imate jedan prirodan tok i tako će virus dugotrajno ostati. Samo saopštavam istinu. U tom slučaju se dešava stvaranje prirodnog imuniteta ali to je izbor. Roditelj bira sam svom detetu virus. Otud i snažna preporuka za vakcine. Srećna okolnost je da obolevanje u mlađem utrastu je manje. Ali kod onih malo starijih se javljaju i teške forme. Roditelj odlučuje da dete izloži virusu onda kada je odlučio da ga nevakciniše.

Imate mlade ljude koji su mesto opstanka virusa. Tako je trenutno. Kada oni nisu vakcinisani, oni taj divlji virus mogu da prenesu i kod ljudi koji su vakcinisani dolazi do proboja imuniteta. To se dešava u Izraelu i to je ono o čemu govorimo kada pričamo o trećoj dozi", kaže dr Kon.

Da li će doći do obaveznog uvođenja vakcinacije za zdravstvene radnike?

"Ne verujem, ali stavovi ostaju jasni. neprihvatljivo je da zdravstveni radnik koji nekog neguje nesavesno dovede do zaražavanja pacijenta. Ako je protivustavno tako nešto tražiti, onda je to ozbiljna situacija koju treba preispitati."

Kakva je klinička slika kod dece?

"Manje ih je obolelih nego kod starije populacije. Imali ste slučajeve spotista koji su gubili živote sa 20 i nešt. Sve do 30 nam je populacija slabo vakcinisana. Ne možemo da računamo da virus neće ući u škole. Ne, on se raduje, oduševljen je jer će tako da opstane."