Zdravlje

DELTA SOJ DOMINIRA SRBIJOM, PRETI LI NOVA OPASNOST OD LAMBDA MUTACIJE? Dr Kon uveren - nećemo imati istu situaciju

Autor Maja Gašić

Dr Predrag Kon govorio je o novim mutacijama, delta i lambda soju korone.

Izvor: Mondo/Uroš Arsić/RTS/Printscreen

Prema poslednjem preseku u Srbiji je prethodni dan bilo bezmalo 1.000 novozaraženih, a stručnjaci procenjuju da je najveći broj novih slučajeva inficiran delta sojem korona virusa. Istovremeno dosta se govori o lambda soju, novoj mutaciji koja hara Južnom Amerikom, a za koji kažu da je još opasniji od prethodne.

O vakcinaciji dece u Srbiji i bojkotu imunizacije među mladima, o uopštenoj situaciji sa koronom u Srbiji, koji procenat je inficiran deltom i da li treba da strahujemo o lambda mutacije, u jutarnjem programu TV Prve govorio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

"U Srbiji je zadominirao delta. Nemamo više alfa, britanski… apsolutno dominira delta. Što se tiče lambda mutacije, ona ima potencijal, ali za sada nije na vidiku, ne vidi se da će se desi, ali treba biti na oprezu. Krenula je iz Perua u decembru 2020, nije pokazala potencijal kao delta, ali će se pratiti kao i ostali virusi, kao što pratimo o grip i druge varijante."

O tome kakve su prognoze za budućnost, dr Kon kaže:

"Posle ovakve godine, teško je verovati da ćemo imati sličnu situaciju…  Prirodno će se stvoriti imunitet. Treba jasno shvatiti da kolektivni imunitet uvek postoji, a može biti samo ograničen - vakcinalni ili prirodni."

Da li su one prve doze vakcine, primljene u februaru i martu još uvek delotvorne, dr Kon kaže.

"Doze primljene u u mart i februaru delotvorno štite, ali je pitanje da li štite sve."

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.