Dnevni presek

SVE SMO BLIŽE BROJKI OD 1.000 ZARAŽENIH: Još jedna osoba preminula od korone!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona virus registrovan kod još 923 osobe, a testirano je 11.413 uzoraka. Nažalost, još jedan zaraženi je preminuo.

Na respiratorima se trenutno nalaze 23 pacijenta, a 823 pacijenta zaražena kovidom su na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 729.150 slučajeva obolevanja od korone, a 7.152 osobe su preminule. 

Ukupno je testirano 4.789.840 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Najviše zaraženih sa letovanja i slavlja

Četvrti talas koronavirusa u Srbiji se polako zahuktava i u bolnicama je sve više ljudi sa teškom kliničkom slikom, kaže za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek. Najčešće je reč o nevakcinisanim osobama koji se vraćaju sa letovanja ili su bili na većim okupljanjima poput svadbi ili noćnog provoda, navodi Đerlek.

"Broj pregleda je 8. avgusta bio 680 a juče preko 1.000. Imamo veći broj prijema i moramo biti spremni na ono što nas očekuje. Zahuktava se četvrti talas i pravu snagu ćemo tek osetiti. Oko 80 odsto hospitalizovanih su muškarci, a zajedničko im je to da su nevakcinisani, uglavnom povratnici sa letovanja ili veselja, izlazaka", rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a državni sekretar Ministarstva zdravlja.

* U Srbiji dominira delta soj kovida

Prema poslednjem preseku u Srbiji je prethodni dan bilo bezmalo 1.000 novozaraženih, a stručnjaci procenjuju da je najveći broj novih slučajeva inficiran delta sojem korona virusa.

"U Srbiji je zadominirao delta. Nemamo više alfa, britanski… apsolutno dominira delta. Što se tiče lambda mutacije, ona ima potencijal, ali za sada nije na vidiku, ne vidi se da će se desi, ali treba biti na oprezu. Krenula je iz Perua u decembru 2020, nije pokazala potencijal kao delta, ali će se pratiti kao i ostali virusi, kao što pratimo o grip i druge varijante", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon. 

* Beba od 10 dana zaražena koronom

Načelnica Dečje klinike KBC Dragiša Mišović dr Olivera Ostojić kaže da se blago povećava broj dece koja su na bolničkom lečenju zbog kovida 19, i da je među obolelima i beba od deset dana koja je došla sa zaraženom majkom.

"Bili smo pre dve nedelje sa nula pacijenata. Disktretno se povećava broj zaražene dece, ali nije alarmantno. Deca dolaze s blažim simptomima. Dolaze iz unutrašnjosti. Dobili smo i bebu od 10 dana koja je došla sa mamom koja je zaražena. Kreću da dolaze i najmanja deca, koja dobijaju infekciju od roditelja", kaže dr Ostojić.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi