Sve o mutacijama korone

SVI STRAHUJU OD LAMBDE, A POSTOJE I JOTA I GAMA: Sve o novim sojevima korone - koji je smrtonosniji, a koji zarazniji

Autor Maja Gašić

Svi sojevi korona viruisa, do sada poznati, mogu se podeliti u devet grupa. Saznajte koje mutacije su najopanije.

Izvor: Shutterstock/Supavadee butradee

Prema poslednjem preseku u Srbiji je prethodni dan bilo bezmalo 1.000 novozaraženih, a stručnjaci procenjuju da je najveći broj novih slučajeva inficiran delta sojem korona virusa. Istovremeno dosta se govori o lambda soju, novoj mutaciji koja hara Južnom Amerikom, a za koji kažu da je još opasniji od prethodne.

Kako je danas dr Predrag Kon izjavio, alfa, odnosno prva detektovana mutacija korone praktično više ne postoji u Srbiji. Apsolutno dominira delta soj. Istovremeno svi stručnjaci ističu da postojeće vakcine štite od svih novih oblika ovog virusa i apeluju na ljude da se vakcinišu i zaštite.

Koje sve mutacije koronavirusa postoje i šta znamo o njima?

Svi sojevi ovog smrtonosnog virusa prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji su dobili imena po grčkom alfabetu, a evo i koji su do sada detektovani:

ALFA

Alfa varijanta je prvo identifikovana u Velikoj Britaniji, a na osnovu podataka o hospitalizaciji i smrtnosti, SZO I CDC (američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) kažu da je ova mutacija izaziva teže simptome i ima veću stopu smrtnosti od izvornog oblika korone.

BETA

Ova mutacija je prvo identifikovana u Južnoj Africi, a kao i alfa, stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije i Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da je "gora" od prvog oblika korone.

DELTA

Ova mutacija je prvo identifikovana u Indiji, a do sada je uočeno da se lakše prenosi, odnosno da je zaraznija od ostalih sojeva.

DELTA PLUS

Ovaj soj bi mogao da se protumači kao zaraznija i opasnija verzija delta soja. Prvo se javio u Južnoj Koreji, Indiji i Americi. Nema dovoljno podataka o njemu, naučnici prate kako će se razvijati.

GAMA

Mutacija koja je prvo identifikovana u Brazilu, a potvrđena u Japanu. Po rečima stručnjaka iz CDCi SZO, ovaj soj izaziva zabrinutost, ali još uvek nema dovoljno podataka o njemu.

ETA

Ova mutacija se smatra nešto blažom, ali naučnici napominju da ipak treba biti na oprezu jer ne postoji dovoljno podataka o njoj.

JOTA

Američki soj, detektovan u njujorku prvenstveno. Nije ispoljio posebno zabrinjavajuća svojstva, ali naučnici napominju da ga je neophodno pratiti.

KAPA

Ova mutacija je otkrivena prošle godine u oktobru, a takođe se smatra bezazlenijom.

LAMBDA

Sok koji trenutno hara svetom, a za koji još uvek nije potvrđeno da je stigao u Srbiju, otkriven je u Peruu u decembru prošle godine. O ovom soju je danas govorio dr Predrag Kon, a po njegovim rečima - ako i stigne kod nas, ne očekuje da će napraviti veći problem budući da je već dugo prisutan u svetskoj populaciji. Inače spada u "opasnije" sojeve. 

"Što se tiče lambda mutacije, ona ima potencijal, ali za sada nije na vidiku, ne vidi se da će se desi, ali treba biti na oprezu. Krenula je iz Perua u decembru 2020, nije pokazala potencijal kao delta, ali će se pratiti kao i ostali virusi, kao što pratimo o grip i druge varijante", rekao je danas dr Kon.

Tagovi