Dnevni presek

CRNE PROGNOZE SE OSTVARUJU, DANAS NOVO POGORŠANJE: U poslednja 24h preko 1.000 zaraženih koronom, umrlo šest

Autor Maja Gašić

Najnovije korona brojke!

Izvor: Mondo/U. Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 1.072 osobe. Nažalost, preminulo je još šest osoba. Na respiratorima je 25 obolelih.

U poslednja 24 sata testirano je testirano 11.324 osoba.

Dan ranije, korona je potvrđena kod 923 osobe, a još jedna osoba je preminula. Na respiratorima je bilo 23 pacijenta, a 823 obolelih nalaziko se na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Loše prognoze za jesen

Broj zaraženih poslednjih dana raste, a samo u poslednja dva dana zaraženo je blizu 2.000 ljudi. Ovi podaci jako su zabrinuli direktorku kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjanu Adžić Vukičević, koja dodaje da je sve veći broj hospitalizovanih.

"Ne smem ni da kažem šta očekujem na jesen, ja sam mislila da je ovo gotovo u junu i julu, da ćemo imati još male talase, mini epidemije, ali ovaj broj od oko hiljadu novoobolelih dnevno na polovini avgusta me jako brine. Ako nastavimo ovako, biće puni kreveti pre septembra, ali ja se nadam da do toga neće doći. Opet apelujem da se vakcinišu oni koji to nisu uradili".

* Koje sve vrste sojeva korone postoje

Svi sojevi ovog smrtonosnog virusa prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji su dobili imena po grčkom alfabetu, a evo i koji su do sada detektovani: alfa, beta, delta, delta plus, gama, eta, jota, kapa i lambda.

Saznajte koliko je koji opasan, da li se lakše prenosi, kakvu kliničku sliku izaziva...

* Dr Kon o lambda mutaciji

Prema poslednjem preseku u Srbiji je prethodni dan bilo bezmalo 1.000 novozaraženih, a stručnjaci procenjuju da je najveći broj novih slučajeva inficiran delta sojem korona virusa.

"U Srbiji je zadominirao delta. Nemamo više alfa, britanski… apsolutno dominira delta. Što se tiče lambda mutacije, ona ima potencijal, ali za sada nije na vidiku, ne vidi se da će se desi, ali treba biti na oprezu. Krenula je iz Perua u decembru 2020, nije pokazala potencijal kao delta, ali će se pratiti kao i ostali virusi, kao što pratimo o grip i druge varijante", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.