Dnevni presek

NOVI SKOK KORONA BROJKI, SITUACIJA SVE ALARMANTNIJA: Više od 1.200 zaraženih, 7 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.288 obolelih od kovida-19, a nažalost, još sedam osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 26 pacijenata, a 868 je na bolničkom lečenju.

Od početka epidemije su registrovana 733.332 slučaja obolevanja od korone, a 7.174 osobe su preminule.

Testirano je ukupno 4.831.558 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Da li je treća doza vakcine obavezna

Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je da u utorak počinje vakcinacija trećom dozom cepiva protiv kovida.

Ona je naglasila da treća doza neće biti obavezna, odnosno da su u pitanju preporuke upućene svim grupama stanovništva sa smanjenim imunim odgovorom.

"Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji, bilo zbog oboljenja koje imaju, bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest meseci od druge vakcine", rekla je ministarka.

* Koje cepivo da izaberete za treću dozu

Imunolog i mikrobilog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler kaže da je apsolutno za treću dozu vakcine protiv korone i dodaje da struka mora da preporuči građanima koju treću dozu vakcine da prime.

Milanko Šekler je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da posebno zabrinjava podatak da se u bolnicama nalaze mladi ljudi i muškarci srednjih godina.

"Ono što zabrinjava je podatak da se u bolnicama nalaze mladi ljudi, uglavnom muškarci srednjih godina - od 35 do 40 godina. Imamo i tinejdžere sa visokim temperaturama koji se ne javljaju lekarima već se obraćaju apotekarima tražeći lekove za snižavanje temperature, pri čemu uopšte ne razmišljaju o tome da su možda bolesni od kovida, a tu se zamajavaju. Zato ih ja pozivam da se jave lekaru", apeluje Šekler.

* Kako da se prijavite za treću dozu

Treća, buster doza vakcine protiv korone počeće da se daje u Srbiji od utorka, 17. avgusta.

Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi