Dnevni presek

KORONA BROJKE SVE VIŠE, SKORO 1.500 ZARAŽENIH: Preminule još 3 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 1.484 obolela od kovida-19 od 13.695 testiranih, a nažalost, još tri osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 26 pacijenata, a 879 je na bolničkom lečenju.

Do 17. avgusta u 15 časova registrovano je ukupno 734.816 obolelih od korone, a 7.177 osoba je preminulo.

Testirana su ukupno 4.845.253 uzorka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* 90 odsto zaraženih ima delta soj

Poslednjih dana su korona brojke u našoj zemlji četvorocifrene – samo juče je registrovano 1.288 novih slučajeva, a čak 90 odsto njih je zaraženo delta sojem. O tome šta nas očekuje u narednim danima je za K1 govorio epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

"Što se samog broja tiče, tek će krenuti porast, bilo bi očekivano u toku ove nedelje da prosečno bude oko 1.500, tako da očekujemo u narednih danima da brojevi budu nešto veći. Klinička slika je ista, ništa novo nema, osim što se pojavljuju mlađi ljudi, prvenstveno zbog toga što nemaju zaštitu. Što se tiče vakcinisanih, nemam tačan podatak jer će se pojavljivati i vakcinisani koji će biti u bolnici, to da bude jasno, da će dolaziti do proboja imuniteta, pogotovo kod starijih. Znači oni koji su stariji, u ovakvoj situaciji, kad cirkuliše virus, zato i postoji ta treća doza, mogu zbog tog staračkog gubitka imuniteta da nemaju dovoljnu zaštitu i onda obolevaju. Zbog toga se ponovo daje vakcina, taj vakcinalni imunitet je ograničenog trajanja, to je posalo jasno u Izraelu, već sada se uočava pad imuniteta".

* Epidemija će trajati još najmanje godinu-dve

Sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da smo prešli 50 odsto, ali da to nije dovoljno.

"Prešli smo famoznih 50 odsto vakcinisanih, negde smo na blizu 50,6 odsto. Apeli i podsticaji nisu dali očekivane rezultate, verovatno će Krizni štab odlučiti šta je najbolje, ali mislim da će tribine i razgovori sa ljudima dati dobre rezultate", pa apelovao na ljude da se vakcinišu jer će, "ako ovako nastavimo korona ostati još najmanje godinu-dve".

"Neodgovornost i oklevanje u smislu vakcinacije nam pravi veliki problem i sa ovih 50 odsto nemamo šta da tražimo jer dolazi septembar kada su respiratorne infekcije prisutne, brzo će doći i decembar kada dolazi grip, udruživanje tih bolesti sa kovidom, to može da napravi velike probleme. Iskoristite avgust i septembar i primite prvu i drugu dozu, kako bismo mogli da se rešimo kovida, inače će, ako ovako nastavimo, ostati još minimum godinu-dve dana, ne samo u našoj zemlji, već na celoj planeti".

* Imunitet posle preležane korone najmanje godinu dana

Imunolog Instituta za primenu nuklearne energije dr Ljiljana Sofronić je gostujući u Beogradskoj hronici objasnila je zašto nije potrebno proveravati antitela nakon primljene vakcine, a rekla je i da imunitet posle preležane korone traje najmanje godinu dana. 

"Da ponovim, ljudi najčešće razmišljaju da li imaju antitela. Ta antitela stvaraju ćelije, ćelije koje su u sastavu našeg imunskog sistema i kojih ima više vrsta. Nije dovoljno pratiti samo antitela u krvi, potrebno je analizirati razne vrste ćelija koje su prisutne, videti da li su one uspešno aktivirane vakcinom i spremne za borbu protiv virusa. Ono što je još važno je otkriti koliko tih ćelija pamti taj susret sa virusom jer naš imunski sistem je jako pametan, pamti, ima memoriju i on je u stanju da dugo pamti. Tako da oboleli, oni koji su ozdravili od infekcije kovida imaju najmanje godinu dana zaštitu, a mi ćemo pratiti koliko dugo te ćelije traju nakon raznih vrsta vakcina".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi