Zdravlje

NAJVEĆI MIT O OPERACIJI PROŠIRENIH VENA! Doktor objasnio i da li smete na intervenciju ako ste preležali kovid

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Doktor Dario Jocić razbio mit o operaciji proširenih vena, i kada je najbolje da se ona radi.

Izvor: Prva/YouTube/Nebraska Medicine Nebraska Medical Center

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić govorio je u Jutarnjem programu o uticaju vrućine na proširene vene, i razbio i jedan široko rasprostranjeni mit. Operacija proširenih vena je najbolji način da se ovaj problem reši ali mnogi misle da se ona ne radi leti. 

"Postoji mit o tome da se leti ne operišu vene, ja kažem pacijentima da moramo da uključimo logiku. Žive ljudi i u Dubaiju i Africi pa operišu vene, ne idu u Norvešku zato što je tamo hladno. Uvek se možete dogovoriti sa lekarom, uraditi minimalno invazivne metode i onda može da se radi u letnjim mesecima", rekao je dr Jocić.

"U svakom trenutku se može uraditi operacija, a oporavak ne zavisi od vremena, vrućina ga neće otežati. Mi živimo različito nego pre 20 godina, drugačije se živi, ali je važno znati da čarape nakon minimalno invazivnih metoda moraju da se nose sedam do deset dana, i nema nekih komplikacija zbog samog leta", kazao je dr Jocić.

"Kratak je oporavak i brzo ide, vraćate se redovnim aktivnostima, odmah ustajete i šetate, to se čak i preporučuje. Zavisi od posla ali se i na posao se možete vratiti za dva, tri dana", rekao je on.

Da li osobe koje su preležale kovid, ili primile vakcinu, smeju da operišu vene?

"Naravno da mogu, imam puno pacijenata koji su preležali kovid. Ne postoji neki veći rizik kod njih, ako se proceni vreme kada je pacijent bez kliničke slike, oporavljen, preporučuje se operacija. Kovid nije presuda, kao ni vakcina, već stanje u vašem životu, proceni se najbolji trenutak za operaciju i možete neometano da rešite problem nekoliko meseci nakon kovida. Čak neki vodiči navode i nakon mesec dana. Ako ste imali težu kliničku sliku, i oporavak, onda proceduru treba odložiti ali svakako lekar procenjuje kada je dobar trenutak", rekao je on.

Pročitajte i kako je dr Jocić odgovorio na pitanje da li je gore pušiti ili sedeti po ceo dan, kada je zdravlje vaskularnog sistema u pitanju.

(MONDO)

Tagovi