Zdravlje

PRIMIO SAM TREĆU DOZU, EVO KOJU VAKCINU SAM ODABRAO! Virusolog Šekler uživo otkrio - NIJE ista kao prethodne dve!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ugledni virusolog i mikrobiolog uživo saopštio da je primio treću dozu vakcine.

Izvor: Pink screenshot

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, dr Milanko Šekler, rekao je na Pinku da je primio treću dozu vakcine, različitog proizvođača od prethodne dve. Šekler je objasnio da je rešio da i sam, sa prijateljima, većinom lekarima, sprovede eksperement kako bi imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

"Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dve kineske, kao treću dozu primio 'Sputnjik', nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedelja kada uradimo analize krvi videti šta smo dobili", objasnio je Šekler.

On je dodao da dosadašnja istraživanja pokazuju da su pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksperimentiše kada je reč o trećoj dozi. Naveo je podatke iz Turske, gde je ljudima davana kineska vakcina "Sinovak" kao prve dve, a potom "Fajzer" kao treća doza.

"Pristojnu zaštitu daju dve doze te, i jedna doza 'Fajzera'. I argentinski naučnici kombinovali su kinesku vakcinu sa 'Sputnjikom' i dalo je dobre rzeultate", rekao je on.

Komentarišući odziv na vakcinaciju, dr Šekler je kazao da mu je nepojmljivo da zdravstveni radnici ne žele da se vakcinišu, a pomenuo je i mlade koji su zabrinjavajuće slabo reagovali na ove pozive, a vrlo su ugroženi. 

"Tražio bih od zdravstvenih radnika da taj svoj stav objasne na naučni način, a za mlade, trebalo bi ispred noćnih klubova, stadiona i drugih mesta gde se skupljaju postaviti punktove za vakcinaciju. Prethodno doneti odluku da na takva mesta mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid ili se testirali. Na tim punktovima oni bi mogli besplatno da urade brzi antigenski test, a zauzvrat bi trebalo samo da se vakcinišu", rekao je Šekler.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)