Dnevni presek

KORONA PONOVO PRETI: Više od 1.600 novozaraženih, pet osoba izgubilo bitku sa kovidom

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: RTS/ printscreen

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 1.656 osoba. Nažalost, preminulo je još pet. Na respiratorima je 28 obolelih.

U poslednja 24 sata testirano je 12.869, a trenutno se u bolnicama nalazi 917pacijenata.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.188 ljudi od posledica kovida.

Dan ranije, korona je potvrđena kod 1.497 osobe, a nažalost, još šest osoba su preminule. Na respiratorima je bilo 30 pacijenata, a 894 je bilo na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Dr Šekler primio treću dozu

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, dr Milanko Šekler, rekao je na Pinku da je primio treću dozu vakcine, različitog proizvođača od prethodne dve. Šekler je objasnio da je rešio da i sam, sa prijateljima, većinom lekarima, sprovede eksperement kako bi imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

"Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dve kineske, kao treću dozu primio 'Sputnjik', nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedelja kada uradimo analize krvi videti šta smo dobili", objasnio je Šekler.

On je dodao da dosadašnja istraživanja pokazuju da su pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksperimentiše kada je reč o trećoj dozi. Naveo je podatke iz Turske, gde je ljudima davana kineska vakcina "Sinovak" kao prve dve, a potom "Fajzer" kao treća doza.

* Neophodne restriktivnije mere

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, gostovao je u "Beogradskoj hronici" gde je pričao o merama za Beer fest na Ušću, ali i neophodnim koracima da bi se sprečilo dalje širenje zaraze, pa samim tim i uvođenje restriktivnijih mera.

"Najvažnija mera je imunizacija i mi imamo sada situaciju da smo usporili s tim, a istovremeno imamo pogoršanje u brojkama i imamo one događaje koji su epidemiološki vrlo loši, a to je povratak turista i početak školske godine, kao i generalno svih većih kolektiva. U takvoj situaciji, imunizacija je apsolutno na prvom mestu", rekao je on i dodao:

"Moram da kažem da u toj situaciji nepoštovanja mera, moraćemo da uvodimo krajnje nepopularne i restriktivne mere, a ja se iskreno nadam da do toga neće doći. Na slavljima gde se peva i igra, virus se maksimalno prenosi."

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.