Dnevni presek

CRNE PROGNOZE SE OBISTINJUJU: SEDAM osoba preminulo, novozaraženo više od 1.500

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 1,592 osobe. Nažalost, preminulo je još sedam. Na respiratorima je 29 obolelih.

U poslednja 24 sata testirano je 12.773 ljudi. Trenutno je hospitalizovano 925 osoba.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.195‬.

Dan ranije, korona je potvrđena kod 1.656 osoba. Nažalost, preminulo je još pet. Na respiratorima je bilo 28 obolelih, a bilo je hospitalizovano 917 pacijenata.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Koliko doza ćemo primiti?

Koliko ćemo na kraju doza vakcina imati, da li vakcine protiv kovida treba usavršiti da zaštita traje duže i da li vakcine za svako tržište imaju isti zaštitni efekat, razgovarali smo za MONDO sa lekarima.

Profesor dr Radmilo Petrović kaže za MONDO da za sada niko ne može da zna koliko će na kraju biti revakcina protiv kovida, ali da on lično smatra da će sigurno biti četvrte doze.

"Ne znam koliko će ukupno biti doza, to samo Bog zna. Početak davanja treće doza vakcine u Srbiji je odavno najavljen i očekivano, ja mislim da će biti i četvrte doze za izvestan period. Imunitet nije večan i trajan, već postepeno opada. Koliko brzo, to zavisi od vakcine, ali se zna da to što smo postigli sa dve doze može da štiti manje od godinu dana", kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

* Pandemija nevakcinisanih

Zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinije za anesteziju i intenzivnu terapiju te ustanove rekao je da je ovo trenutno "pandemija nevakcinisanih" koji će se na teži način uveriti da su pogrešili - mladih ima i u bolnici i umiru po celoj Srbiji.

"Ovo sada postaje privatna pandemija nevakcinisanih, koji će se nažalost na teži način uveriti koliko su naša upozorenja bila važna. Hospitalizovani su danas uglavnom stariji od 60 godina, koji sigurno nisu bili na Egzitu ili Guči, u Budvi ili noćnom provodu, već su ih mlađi zarazili. U kovid bolnici u Kruševcu pre nekoliko dana umro je mladić od 31 godine. Ni mlađi nisu pošteđeni, i među onima koji misle da će proći s blagim simptomima biće onih koji će se razboleti. A ne mogu ja da kažem ko će biti mlađa osoba koja će imati težu sliku i nažalost, preminuti. Svuda po Srbiji su umirali i mladi od 20, 30 godina", rekao je on.

* Crne prognoze

Srbija je zabeležila više od 1.600 novozaraženih, uz pet smrtnih ishoda, a prof. dr Radmilo Janković kaže da ćemo već sledeće nedelje imati dvocifreni broj umrlih od korona virusa. Računica je jednostavna, i poražavajuća.

"Imaćemo svakodnevno dvocifreni broj jer broj mrtvih uvek prati broj zaraženih. Na 1.600, biće nažalost najmanje 16 umrlih jer je smrtnost u Srbiji oko jedan odsto, ali bojim se da će ti brojevi biti i veći", rekao je prof. dr Janković

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.