Zdravlje

KAKO JE KORONA DOŠLA, TAKO ĆE I OTIĆI! Šekler iznenadio izjavom o virusu - pandemija će se završiti NAGLO

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virusu će patogenost opadati, i kraj pandemije biće kada naučimo da živimo s njim, kaže mikrobiolog.

Izvor: TV Prva/screenshot

Srbija je uveliko u četvrtom talasu, imamo više od 1.500 novozaraženih zbog čega će zasedati Krizni štab. Profesor Petar Kočović rekao je da nam nije daleko ni brojka od 3.000 novih slučajeva dnevno, a dr Šekler navodi da koronu nećemo iskoreniti, ali će joj patogenost opasti.

"Ono što je naglo počelo isto tako će i da se završi - naglo. Kovid će se pretvoriti u bolest sa kojom ćemo da živimo, a vakcina nam samo pomaže da dobijemo na vremenu: da se mi prilagodimo virusu i on nama, sa što manje žrtava", rekao je dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog u Veterinarskom institutu u Kraljevu.

"Sudbina ovog virusa je da postane takav kao četiri vrste korone na koje niko na obraća pažnju. On će još da mutira, ali će da mu opada patogenost i šteta koju nanosi. Zadržaće laku prenosivost, ali će nailaziti na sve više zaštićenih, i klinička slika bolesti koju izaziva biće sve blaža", rekao je on.

Globalno ne može cilj da bude iskorenjivanje korone, jer se raširila po svetu. Dr Šekler, koji je primio treću dozu vakcine, filozofski je nazvao vakcinu "porazom, a ne čarobnim štapićem".

"Vakcina nije čarobni štapić. Ona je pre poraz, jer znači da smo se pomirili sa tim da virus nećemo iskoreniti. Iz iskustva sa svinjskom kugom koju smo uspeli da iskorenimo posle 10 godina uporne vakcinacije. U međuvremenu smo i pored toga imali pojavu bolesti, i na osnovu toga sam znao da nas ovo čeka i kada se pojavila antikovid vakcina", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Večernje novosti)

Tagovi