Zdravlje

DR TIODOROVIĆ IZNEO DETALJ O VAKCINAMA KOJI MNOGI NE ZNAJU: Pomenuo i vakcinaciju dece!

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović govorio je vakcinaciji dece, a izneo je i jedan detalj koji mnogi ne znaju o cepivima.

Izvor: Screenshot/TV Prva

Vakcinacija dece starije od 12 godina tema je o kojoj se sve češće govori. Roditelji su u dilemi da li treba da vakcinišu mališane, a načelnica dečje klinike "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, govorila je o tome u emisiji "150 minuta".

"Moj stav je takav da treba preporučivati, treba savetovati roditeljima da deca koja imaju bolesti, prvenstveno imunosupresivne bolesti, imunodeficijencije, onkološki pacijenti, dijabetičari i skoro na prvom mestu izrazito gojazna deca, koja su u poslednjih godinu dana iz našeg iskustva imala najteže kliničke slike, obostrane pneumonije, najduže bila lečena, srećom dobro izlečena i bez nekih komplikacija. Ali to su pacijenti za koje bi sigurno pedijatar u domu zdravlja trebalo da da preporuku za vakcinaciju, a ostalo po savetu pedijatara, po nahođenju roditelja, neka deca od 15, 16 godina žele da se vakcinišu...".

Izvor: Screenshot/TV Prva

Dr Branislav Tiodorović istakao je da je u nekim državama već doneta odluka o vakcinaciji dece starije od 12 godina.

"Niko od naših kolega nije to želeo da nametne kao obavezu, već kao preporuku jer ovo nije obavezna vakcina, nego preporučena".

Na pitanje zašto se govori o vakcinaciji dece, kada još uvek nisu vakcinisani ni odrasli, epidemiolog kaže:

"Ja sam još pre mesec dana postavio pitanje sa mojim kolegom, dr Konom, zašto bi vakcina bila obavezna za decu, a nije obavezna, preporučena je, ako nije obavezna za prosvetne radnike, koji s njima rade ili za njihove roditelje? Jer taj uzrast ljudi, koji imaju školarce, to je negde između 30 i 55 godina, taj nam je uzrast vakcinisan negde samo 32-33 odsto, znači nismo ostvarili ni 50 odsto što nam je bio cilj, a hoćemo da pređemo na decu. Prema tome, moramo da ostvarimo da i oni budu zaštićeni, da roditelji budu zaštićeni, prosvetni radnici, zdravstveni radnici...".

S obzirom na to da mnogi koji se još uvek nisu odlučili na imunizaciju često ako argument potežu "nedovoljnu ispitanost vakcina", dr Tiodorović je izneo detalj koji mnogima nije poznat.

"Moramo ljude da upoznajemo sa činjenicama, ovo nisu vakcine koje nisu ispitane. Pazite, ruska vakcina je počela da se radi 2002. godine, to je bio SARS, 2007. kod MERSA, ovo što se radilo, Fajzerova vakcina koja je kasnije izašla, ona je rađena 10 godina. Dakle, nisu to neispitane vakcine, one su ispitane ne samo laboratorijski, već i kod dobrovoljaca i kod ljudi. To nije dovoljno poznato u javnosti, time se bave profesionalci".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.