Zdravlje

KOLIKO DANA POSLE INFEKCIJE KORONOM STE ZARAZNI: Imunolog Popadić dao odgovor, a evo šta kaže o trećoj dozi

Autor Nataša Petrović

Imunolog dr Dušan Popadić objasnio je koliko dugo je osoba nakon infekcije koronom zarazna i da li ljudima preporučuje treću dozu vakcine.

Izvor: Screenshot/RTS

Otkako je u našoj zemlji doneta preporuka da oni koji su primili drugu dozu vakcine posle šest meseci prime i treću, ljudi su u dilemi. Ne zbog toga da li treba da prime takozvanu buster dozu, već da li je pametnije da tom prilikom odaberu onu istu kojom su već vakcinisani ili cepivo nekog drugog proizvođača.

Svoj stav na ovu temu je u Beogradskoj hronici izneo imunolog dr Dušan Popadić.

"Ja preporučujem treću dozu, svaka treća je bolja nego prve dve, a da li od istog proizvođača ili ne, ne bih mogao da se izjasnim. Ima podataka da je heterologa vakcinacija ista kao i homologa, buster imunizacija. Ima podataka koji kažu da je heterologa bolja, to zavisi od tipa vakcine, ali ne može da se kaže da će svakom biti isto jer odgovor na vakcinaciju je jedna statistička pojava i tu ima odstupanja od tih nekih medijalnih vrednosti, tako da što je za nekoga bolja za drugu osobu isti taj režim ne mora da bude bolji, tako da suštinski, treća doza je kod svih bolja nego prve dve".

Preporuke za vakcinaciju dece starije od 12 godina takođe su izazvale različite reakcije kod ljudi.

"Moj stav je iznet kroz rad Nacionalnog tela za vakcinaciju, definitivno deci treba omogućiti imunizaciju. Za decu od 12 do 15 godina je svakako roditelj taj koji mora da potpiše saglasnost, nisam siguran da je tako za decu od 15 do 18, jer iako maloletni, oni imaju neka prava u okviru zdravstvene zaštite. Svakako, ja preporučujem vakcinaciju i dece".

Dr Popadić odgovorio je i na pitanje koje je i dalje predmet zabune, iako se protiv korone čovečanstvo bori već više od godinu i po dana – koliko dugo je osoba zaražena koronom zarazna?

"Otprilike nekih desetak dana od pojave simptoma osoba produkuje virusne partikule koje mogu da zaraze druge osobe".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.