Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Više od 2.300 zaraženih, 12 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 2.335 novozaraženih kovidom-19, a nažalost od 12.740 testiranih, još 12 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 75 pacijenata, a 1.157 je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije do 30. avgusta u 15 časova ukupno su registrovana 759.952 slučaja obolevanja od korone, a 7.278 osoba je preminulo. 

Ukupno je testiran 5.009.861 uzorak. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Crvene korona zone u Srbiji

U poslednje vreme sve više mladih oboleva od korone u našoj zemlji, a stručnjaci navode da je glavni razlog tome što nisu vakcinisani. O tome kakva je trenutna situacija u Srbiji, koje zone se mogu nazvati "crvenim", dr Branislav Tiodorović kaže:

"Opšta situacija za celu zemlju je nepovoljna i kreće se ka kompleksnijoj. To se posebno primećuje u pojedinim delovima zemlje, Raška recimo, ali i u nekim velikim gradovima. Raška oblast je u problemu zbog vrlo niskog obuhvata vakcinacijom, i ne postoji ni provizorni bedem da bi se zaustavilo naglo širenje. Oni su sada na vrhu, bolnica u Novom Pazaru je puna. Tutin je, recimo, jedino mesto u Srbiji gde će srednje škole odmah ići onlajn i to je taj treći model crvena zona. To je vrlo zabrinjavajuće. S druge strane, imamo Preševo, ali i neke velike gradove. Zabrinjavajuće je da u tim mestima gde je slab obuhvat vakcinacije, raste broj novoobolelih, hospitalizovanih, i moram da naglasim da je tu ponašanje prema osnovnim merama i dalje potpuno nonšalantno. Nema nikakve promene odnosa kod stanovništva niti kod lokalne samouprave i to je ono što me brine".

* Na lečenju u bolnicama čitave porodice

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života. Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je direktorka KCV profesorka Edita Stokić, dodajući da imaju i slučajeve gde su na lečenju čitave porodice.

"Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintenzivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Nijedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan", istakla je Edita Stokić.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi