Zdravlje

POGLEDALI STE U WC ŠOLJU I ZAPANJILI SE? Doktorka objasnila zašto urin menja boju i kada bi trebalo da se ZABRINETE

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Promena boje urina može biti izazvana različitim faktorima, među kojima su navike u ishrani, ali i bolesti.

Izvor: Shutterstock/GBALLGIGGSPHOTO

Ako vam je urin iznenada promenio boju, možda ste zabrinuti da se u vašem organizmu odvija neki opasan proces.

Zbog čega urin menja boju? Razloga je više, a morate znati šta su simptomi koji se javljaju uz tu pojavu i predstavljaju razlog za zabrinutost, kaže dr Tolulope Bakare, asistentkinja profesora urologije u Univerzitetu u Dalasu.

Među uzrocima mogu biti i bolesti jetre, jer zdrava jetra uklanja najveći deo pigmenta bilirubina. Ako je jetra oštećena, on će se zadržati u organizmu i izbaciće se kroz urin.

Kod starijih osoba se ovo može dogoditi, ali i kod onih koji imaju oštećenje jetre ili čak cirozu. Hepatitis može izazvati tamni urin, a ukoliko brinete u kakvom vam je stanju jetra, obratite pažnju i na boju stolice. Oštećenje jetre može davati simptome kao što su žutilo kože i svetla boja stolice.

Među manje poznatim uzrocima je i rabdomioliza, razaranje mišićnog tkiva koje oslobađa mioglobin u krvi. Događa se kod onih koji previše vežbaju, pa ako spadate u tu grupu, promena boje urina i bolovi u mišićima trebalo bi da vam budu signal da posetite lekara.

Promenu boje ili mirisa urina mogu izazvati i lekovi i to antibiotici, laksativi, sredstva za opuštanje mišića ili lekovi protiv malarije. Ponekad će urin biti tamniji jer je koncentrovan, pošto niste uneli dovoljno vode preko dana. Ista je situacija i ujutru, jer satima niste ispraznili bešiku.

I određene namirnice među kojima su mahunarke, cvekla, kupine, mogu promeniti boju urina od crvenkaste do smeđe.

"Ako vam je urin tamniji jednog dana, ali već dan-dva kasnije se vrati u normalnu boju, verovatno nemate razloga za brigu. Ali kao i bilo koji drugi simptom, ako se ne vrati u normalu, opstaje i pogoršava se, vreme je da se obratite lekaru. Naročito ako promenu boje urina prate bol u stomaku, mučnina ili povraćanje", rekla je doktorka.

(MONDO)