Zdravlje

DR POPADIĆ IZNEO NAJNOVIJE PODATKE O VAKCINAMA: Rešio i dilemu o 3. dozi, pa upozorio – čeka nas TEŠKA JESEN

Autor Nataša Petrović

Imunolog dr Dušan Popadić komentarisao epidemiološku situaciju u Srbiji, izneo najnovije podatke o efikasnosti vakcina, pa rešio i dilemu o trećoj dozi.

Izvor: RTS/screenshot

Poslednjih dana korona brojke u Srbiji su četvorocifrene. Bolnice se pune, zaraženih je sve više, a imunolog dr Dušan Popadić je za RTS rekao da je pred nama teška jesen.

"Nemamo dovoljno vakcinisanih, nemamo dovoljno imunih u populaciji, mere ne poštujemo uopšte, ne nosimo maske za ličnu zaštitu i to je potpuno logična situacija jednog spleta faktora. Prema ovome što sada vidimo, očekuje nas teška jesen, ovo je krenulo ranije nego što sam mogao da naslutim, mislim da će da se nastavi svakako do u zimu".

On je izneo i najnovije podatke o efikasnosti vakcina!

"Pre petnaestak dana je izašla studija o efektivnosti vakcinacije u Bahreinu - zašto navodim tu državu, zato što su imali kombinaciju istih vakcina kao mi. Ta studija je pokazala da inofativne vakcine, vektorske i Fajzer, pružaju bolju zaštitu onima koji su ih primili nego inaktivisana Sinofarmova vakcina. Druga stvar, pre nedelju dana je izašla studija iz Izraela, oni su imali samo Fajzerovu vakcinu i poredili su imunitet kod onih koji su preležali kovid i onih koji su vakcinisani sa dve doze i onih koji su preležali kovid i vakcinisani su jednom dozom Fajzer vakcine. Oni koji su preležali imaju bolju zaštitu nego onih koji su primili dve doze, tako da ono što samo treba napomenuti i ne treba zaboraviti da sticanje imuniteta kroz prirodnu infekciju veoma mnogo košta, košta u ljudskim životima".

Imunolog je pojasnio zašto se javnosti šalju različite poruke – najpre je preporuka bila da se kao treća doza primi isključivo Fajzer tj. RNK vakcina, a sada neki stručnjaci savetuju i da treća doza bude ista kao prve dve.

"Nikada nije rečeno istom vakcinom, na početku je rečeno Fajzerovom vakcinom, odnosno RNK vakcinom, Moderna će doći npr. u oktobru. U principu RNK i vektorske vakcine daju robusniji i efektivniji imunski odgovor, prema tome, bolje je primiti kao treću dozu neku od tih inovativnih vakcina, nego ponovo primiti inaktivisanu vakcinu, ali je sigurno bolje primiti kao treću dozu inaktivisanu vakcinu nego ne primiti ništa. U međuvremenu, posle te prve preporuke NITAG-a (Nacionalno telo za imunizaciju), izašli su radovi koji pokazuju imunogenost treće doze AstraZenekine vakcine i Sinovak inaktivisane vakcine. Pošto se videlo da treća doza omogućava zaštitu i sa tim vakcinama, onda je ukinuta ta preporuka da to mora da bude isključivo RNK vakcina".

On je apelovao i na vakcinisane da i dalje nose maske, pa podsetio da se imunitet ne stiče odmah posle vakcinacije.

"Vakcina je apsolutno neophodna i pozivam vakcinisane da ne zaborave da se imunitet ne stiče činom vakcinacije nego otprilike šest nedelja nakon prve doze, pod uslovom da je primljena druga doza. Znači, potrebno je vreme da se izgradi imunitet koji je protektivan. To što smo primili vakcinu danas ne znači da treba da se ponašamo neodgovorno isto popodne, i dalje moramo da se čuvamo, posebno sada kada imamo veliki broj novozaraženih i veliko kruženje virusa kroz populaciju".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.