Dnevni presek

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: 19 umrlo, pad broja novozaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 3.497 osobe od 15.127 testiranih, a nažalost preminulo je još 19. Na respiratorima je 93 obolelih.

Broj hospitalizovanih u ovom momentu je 1.451. Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.358

Dan ranije, registrovana su 3.623 novozaražena od 16.190 testiranih, a nažalost, još 17 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 87 pacijenata, a 1.403 pacijenta su hospitalizovana. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Dokle smo stigli sa kolektivnim imunitetom

Cilj koji su mnoge države postavile bio je da se vakciniše 70 odsto stanovnika ne bi li se došlo do kolektivnog imuniteta, a taj broj će u mnogim zemljama biti uskoro dostignut. U Italiji će u oktobru biti vakcinisano skoro 80 odsto populacije, a zatim će početi i davanje treće doze, prvenstveno za najosetljivije grupe stanovnika.

Entoni Fauči iz Američkog instituta za infektivne bolesti izjavio je da će skoro sasvim sigurno čitava američka populacija morati da se revakciniše, dakle ne samo najosetljiviji građani, već svi. U istom pravcu idu i Francuska, Nemačka, Velika Britanija, dok je u Izraelu treća doza počela da se daje starijima od 60 godina.

Stefanija Salmaso iz italijanskog Udruženja epidemiologa kaže za dnevni list Republika da je potrebno da se jasno kaže da sa kovidom nikada nećemo dostići kolektivni imunitet i da je greška misliti da će se to desiti kada se vakciniše 80 odsto populacije.

* Šta se dešava kada vakcina uđe u telo

Kada se vakcina ubrizga u telo, RNK ili DNK (u zavisnosti od toga koje cepivo se primi) se apsorbuje od strane ćelija tkiva i specijalnih imunih ćelija u mišićima, koži i organima, a te ćelije se nazivaju dendritične. One "nadgledaju" sve ćelije u organizmu i paze da se ne pojavi neki uljez, poput korona virusa.

Čim DNK ili RNK stigne do dendritičnih ćelija, one dobijaju instrukcije da naprave spajk protein, a taj proces obično traje kraće od 12 sati. Nakon toga su ovi proteini spremni da budu "pokazani" imunom sistemu, a ćelije razbijaju i eliminišu RNK ili DNK.

* Pacijenti sa sve težom kliničkom slikom

Korona brojke rastu iz dana u dan, sve je više hospitalizovanih, a trenutnu epidemiološku situaciju za RTS je komentarisao direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin.

"Ovaj talas ima neke svoje posebne karakteristike. Odmah da kažem i podvučem, uglavnom su to pacijenti koji su nevakcinisani i ovu priliku koristim da opomenem sve naše građane o neophodnosti vakcinacije. Klinička slika je mnogo teža nego što je bila u prethodnom talasu i želim da kažem jednoj kategoriji pacijenata, to su pacijenti ispod 50 godina koji nisu vakcinisani. Ti pacijenti posle ovih godinu i po i više su uglavnom pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije. Oni se uglavnom sami leče, onda se leče u privatnim ordinacijama, pa se u pogoršanju svoje bolesti pojavljuju između petog i desetog dana, imaju teške kliničke slike, bolest je ozbiljno uznapredovala i ti pacijenti su nam veliki problem.U ovom momentu oni su preko 50 odsto hospitalizovanih".

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.