Zdravlje

SVE VIŠE DECE MEĐU ZARAŽENIMA KORONOM: Povećan broj pregleda u kovid ambulantama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus sve više se beleži kod dece, koja dolaze sa letovanja zaražena i dalje prenose ukućanima infekciju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Korona virus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 779.723 osobe, a zabeleženo je 7.379 smrtnih slučajeva. Epidemijski brojevi upozoravaju - korona virus je, prema poslednjem preseku potvrđen kod još 2.800 osoba od 11.363 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminuo je 21 pacijent. Na bolničkom lečenju nalazi se 1.479 pacijenata, od kojih je 108 na respiratoru.

Crvene zone su sve punije. Trostruko je više pacijenata nego pre samo mesec dana. Raste i broj pregleda u kovid ambulantama širom Srbije, a među zaraženima sve više ima i dece.

"Nažalost u kovid ambulantama ima sve više dece. To su deca koja su najčešće bila na letovanjima, nisu vakcinisana, razboljevaju se i prenose zarazu na svoje ukućane. Obolevaju i ljudi sa obe primljene doze ali na sreću oni nemaju težu kliničku sliku", rekao je doktor Aleksandar Stojanović iz DZ "Palilula".

Vojna bolnica Karaburma ponovo radi punim kapacitetom. Otvoren je objekat K2 i primljeni su prvi pacijenti. Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je za RTS da nema mesta opuštanju i da je vakcinacija spas.

"U intenzivnoj nezi nema nijednog vakcinisanog, to je apel da shvatimo da vakcinacija radi", istakao je načelnik VMA.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/RTS)

Tagovi