Zdravlje

UŽASAN BOL KOJI BUDI IZ SNA I DIŽE IZ KREVETA, A SVI MISLE DA JE BEZAZLENO: Kad su grčevi u nogama signal TEŠKOG stanja

Autor Maja Gašić

Da biste odgovorili na pitanje kako sprečiti grčeve u nogama, prvo treba da otkrijete šta je uzrok.

Izvor: YouTube/Cleveland Clinic

Grečenje mišića i nogama i stopalima najčešće se najvlja u najgore vreme - dok spavamo. Bude nas bolovi, primorani smo da ustanemo, šetamo po sobi, masiramo bolno mesto ili pijemo vodu i magnezijum, jer to bi trebalo da olakša muke.

Razlozi za pojavu grčeva u nogama mogu biti veoma različiti - od banalnog nedostatka vitamina do ozbiljnih bolesti. Zato nemojte olako da prihvatate ovu neprijatnu pojavu, posebno ako se često javlja.

Najčešći savet za one koji imaju problema sa grčenjem mišića u nogama jeste da jedu više banana jer najverovatnije imaju nedostatak kalijuma. Zapravo, uzroci mogu biti razni, a evo i koji:

Nedostatak vitamina B ili magnezijuma

To se često dešava tokom trudnoće ili skod neadekvatne ishrane. Najlakši način da se rešite avitominoze je da se testirate i, ako je to zaista razlog, pojačate unos ovih nutrijenata, suplemetnacijom ili kroz ishranu.

Dehidracija

Razlog za napade grčeva može biti još jednostavniji - jednostavno ne pijete dovoljno vode. Pokušajte da povećate unos tečnosti i pratite reakciju tela.

Intenzivna fizička aktivnost

Grčevi nisu neuobičajeni za sportiste. Intenzivno i često vežbanje dovodi do zamora mišića, što može uzrokovati grčeve.

Cipele sa visokim potpeticama

Ako stalno nosite štikle, onda dodatno opterećujete stopala, što naravno dovodi do zamora mišića.

Proširene i druge bolesti vena

Hronična venska insuficijencija, tromboza, proširene vene, trofični čirevi - sve to može biti uzrok grčeva. Specijalne masti ili operacije mogu da pomognu.

Disfunkcija štitne žlezde

Ako imate genetsku predispoziciju za razvoj bolesti štitne žlezde, nije zgoreg da posetite lekara ukoliko imate sove simptome.

Dijabetes

Intenzivni i bolni grčevi mogu da da budu znak pada šećera u krvi. Ovaj neprijatan simptom se često javlja kod  nelečene šećerne bolesti ili neadekvatne terapije.

Bolesti kardiovaskularnog sistem

Kod bolesti srca u krvnih sudova cirkulacija je poremećena, krvi sudovi postaju krhki, što znači da noge počinju češće da se grče.

Hormonski disbalans

Više uzastopnih napada grčeva mogu biti povezani sa povećanom proizvodnjom estrogena. Drugi simptomi su izostanak menstrualnog ciklusa i poteškoće sa začećem.

Šta raditi kad grčevi muče?

Pre svega, morate da utvrdite šta je razlog, da li pravite neku od gorenavdenih grešaka, a obavezno se obratite i lekaru. Um međuvremenu, možete probarti neki od prirodnih lekova, kao da priredite sebi opuštajuću kupku, redovno masirate noge, pojačate unos vode i vitamina, uvrstite banane u ishranu i slično...