Zdravlje

RUSI NAPRAVILI VAKCINU KOJA SE STAVLJA U NOS: Srpski epidemiolog koji je PROBAO takvo cepivo objasnio kako tačno deluje

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog Radmilo Petrović objasnio sve o novoj ruskoj vakcini Sputnjik lajt, za koju se očekuje da bude dostupna do 2022. godine.

Izvor: Youtube/Screenshot/Mayo Clinic/TV PRVA/screenshot

Ruski stručnjaci već su napravili vakcinu protiv korone Sputnjik, koja je dostupna i u Srbiji. Najavljena je, međutim, i vakcina Sputnjik lajt, za koju se očekuje da bude u upotrebi 2022. godine, a koja je u obliku kapi za nos.

Sve o ovom cepivu je u emisiji "150 minuta" objasnio epidemiolog dr Radmilo Petrović.

"Ne znam dokle su došli ruski naučnici u tome, hteo bih da podsetim na nešto što se desilo pre 55-60 godina. Vakcinu protiv gripa su Rusi radili koja se davala putem spreja, ja sam imao prilike da je koristim, to je jedini način da se spreči ulazak i razmnožavanje korona virusa u organizam, sad prelazim na korona virus. Organizam putem ovih doza intramuskularnog davanja svih vakcina stvara imunitet tzv. IgG antitela. To je taj humoralni imunitet gde putem krvi dolazi u sva tkiva i sprečava teške oblike bolesti i smrtnost. Međutim, jedino što može sprečiti ulazak korona virusa u naš organizam, to je da se stavi barijera na samim ulaznim vratima, tj. na sluzokoži nosa, da se stave ta IgA antitela koja se još zovu i mukozna antitela jer se na sluzokoži reprodukuju i samom ulazu se sukobljavaju sa virusom i to će biti ono pravo da se zaštiti od infekcije".

Epidemiolog je istakao i da će i ova vakcina morati da se daje u više doza, ali i da je tu važna saradnja pacijenta, koji u trenutku prskanja spreja treba da udahne, kako bi što veću količinu uneo u organizam.

On je odgovorio i na pitanje da li će vakcina Sputnjik lajt biti dovoljna da nas zaštiti od korone ili će se kombinovati sa drugim cepivima.

"Ne znam da li će biti dovoljna sama za sebe, možda bude neka kombinacija sa intramuskularnim davanjem, to bi svakako bilo mnogo povoljnije i bolje, da se stvara i lokalni imunitet u sluzokoži nosa, da se sprečava ulazak virusa, ali i da se pravi humoralni imunitet koji će putem cirkulacije doći u sve organe i sva tkiva i sprečiti delovanje virusa".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.