Zdravlje

TV VODITELJKA SLUČAJNO OTKRILA DA IMA TUMOR, NEMOJTE DA IGNORIŠETE SIMPTOME: Bolest je podmukla, svega 20% je PREŽIVI

Autor Maja Gašić

Voditeljka Nina Kolundžija otkrila je nedavno da se borila sa tumorom gušterače, a evo koji su simptomi raka pankreasa, malignog oblika ove bolesti i šta je neophodno da uradite.

Izvor: Rina

Omiljeno TV lice Nina Kolundžija, novinarka i voditeljka TV Prva, nedavno je otkrila da se godinu dana borila sa ozbiljnom bolešću, tumorom pankreasa. 

Za tumor je saznala sasvim slučajno, pilikom redovnog pregleda, ali je zbg pamdemije korona virusa  bila prinuđena da godinu dana čeka na operaciju. 

"Nisam se uplašila, pomislila sam: 'Ma, to je samo cista, ništa strašno'. Međutim, jedna pa druga analiza i pregled, i ispostavilo se da je reč o benignom tumoru. Tada počinju meseci brige i straha", ispričala je voditeljka.

Ono što je zabrinjavalo, pak, jeste odsustvo simptoma. Nina ni po čemu nije osećala da joj se telo bori sa tumorom. 

"Nisam imala nijedan simptom, baš ništa što bi ukazalo da mi se nešto dešava u organizmu. Nikada ranije nisam imala ozbiljnijih zdravstvenih problema. Živim zdravo, nikada u životu nisam zapalila cigaretu i onda logično postaviš pitanje: 'Kako je moguće da se to desilo?'", kaže Nina. 

Kako se javljaju tumori pankreasa, odnosni adenomi i da li ipak postoje neki znaci koji ukazuju na prisustvo bolesti?

Rizični faktori za pojavu tumora su pušenje, svakodnevno korišćenje i preterana upotreba mesa u ishrani i životinjske masti, dijabetes melitus, hronični pankreatitis, a značajnu učogu igra i genetika.

Adenomi mogu biti dobroćudni i zloćudni, a prvo vrstase javlja usled rasta i umnožavanja ćelija koje proizvode insulin. Iako nose naziv "benigni" ovi tumori nisu bezazleni, jer mogu da prerastu u rak. I to je jedan od glavnih razloga zbog koga treba pribeći operaciji ukoliko se sumnja na tumor pankreasa.

Rak pankreasa, tj. gušterače, predstavlja jedno od najčešćih trbušnih kanceroznih oboljenja kod koga ujedno postoji i najniži stepen izlečivosti.

 Znaci i simptomi raka pankreasa se često ne primećuju osim ako bolest nije uznapredovala.

A evo i koji su:

  • bol u gornjem delu abdomena koji se širi ka leđima
  • gubitak apetita i neželjeni gubitak telesne težine
  • povraćanje
  • depresija
  • iznenadna pojava dijabetesa
  • zamor
  • ugrušci u krvi
  • žuta boja kože, sluzokože i i beonjača – žutica
  • svrab kože
  • taman urin, boje piva
  • svetla prebojenost stolice

Ako primetite nešto od ovih simptoma, obavezno posetite lekara kako bi daio preciznu dijagnozu. Prvi korak dijagnostike kod sumnje na rak pankreasa jeste da se urade detaljne laboratorijske analize, ultrazvuk stomaka, pregled krvnih sudova abdomena, a potom i tumor markeri, magnetna rezonanca, skener itd.

Ukoliko se dijagnostikuje lancer, delomično odstranjenje pankreasa ili odstranjenje pankreasa i dvanaestopalačnog creva su jedino što eventualno može da dovede do izlečenja, ali tumor svega kod 15 odsto pacijenata može da se odstrani, a izlečiv je svega kod 3 odsto. Loše su prognoze i za budućnost. Stopa preživljavanja ove vrste kancera u narednih pet godina je svega 15-20 odsto. Hemoterapija i radioterapija mogu da poboljšaju šanse za preživljavanje. Ukoliko tumor nije moguće operisti, pacijenti prosečno žive sa bolešću još pet meseci.