Zdravlje

NISTE SE PREJELI, A BOLI VAS STOMAK POSLE HRANE? Endokrinolog upozorio – 3 stvari obavezno proverite

Autor Maja Gašić

Kada je bol u stomaku posle jela znak za alarm? Doktor objasnio koji su uzroci ove pojave.

Izvor: Youtube / ehowhealth

Često se dešava da nakon jela, čak i kada nismo preterali sa količinom, počne neprijatan osećaj u stomak koji vrlo brzo preraste u intenzivan bol. Prvo što pomislimo jeste da smo pojeli nešto "bajato" i da smo pokvarili stomak.

Međutim, šta ako to nije slučaj? Zašto stomak može da boli nakon unosa hrane?

Na ovo pitanje odgovorio je dr Piter Vilkoks, američki endokrinolog iz "St. Michael Medical Center".

"Bolovi u stomaku ukazuju na prisustvo nekog patološkog procesa. To može biti gastritis, čir na želucu, polipi na želucu i slično", navodi doktor i napominje da nijedno od ovih stanja nije bezazleno i da može da uzrokuje ozboiljne posledice po zdravlje.

Gastritis predstavlja upalu sluzokože želuca i najčešće je izazvan infekcijom bakterijom Helicobacter pylori, nekontrolisanom upotrebom lekova protiv upale i bolova (aspirin, ibuprofen), prekomernim unosom alkoholnih napitaka, stresom nakon velikih hiruških intervencija, povreda, opekotina, teških infekcija.

Čir na želucu predstavlja oštećenje sluzokože želuca, nalik rani na koži. Nastaje kao posledica narušenog imuniteta, kada dolazi do prodora želudačne kiseline kroz zaštitni sloj sluznice. Može nastati usled infekcije Helicobacter pylori, može biti posledica uzimanja lekova protiv bolova koji direktno oštećuju sluznicu, a može se javiti i kod osoba koje više godina pate od hroničnog gastritisa.

Polipi predstavljaju abnormalne izrasline na mekim tkivima, i mogu se javiti u bilo kom organu ili tkivu koje sadrži krvne sudove. Želudačni polipi, često i gastrički polipi, se razvijaju na unutrašnjim zidovima želuca i najčešće se javljaju kod ljudi starijih od 50 godina, Generalno su prilično retki i mada su najčešće polipi na želucu benigni, neophodno je da se redovno ide kod lekara kako bi se na vreme otkrilo i sprečilo stvaranje karcinoma.

Dr Vilkoks ističe da su sve stvari ključne kada se osete ovi simptomi:

"Kada se bol nakon jela javi, nikako se ne treba baviti nagađanjem, a još manje lečiti se 'na svoju ruku'. neophodno je da hitno se konslutujete sa lekarem opšte prakse. Za dijagnozu gastrointestinalnih bolesti obično se propisuje endoskopija, rentgen, ultrazvuk želuca. Takođe je potrebno proučiti želudačni sok, analizu sadržaja želuca, analizu urina, izmeta, krvi i žuči.

Tagovi