Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Skoro 8.000 zaraženih u Srbiji, 26 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 7.723 novozaražena od 27.927 testiranih, a nažalost, još 26 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 156 pacijenata, a 3.211 je na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije u našoj zemlji su registrovana ukupno 830.884 slučaja obolevanja od korone, a 7.601 zaraženi je preminuo. 

Ukupno su testirana 5.290.374 uzorka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Vakcinisani koji završe u bolnici uglavnom imaju pridružene bolesti

Koordinatorka kovid odeljenja u KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slavica Radovanović, za RTS je iznela podatke o trenutnom broju pacijenata u toj bolnici – među njima ima i dece i trudnica.

"U 'KBC Dr Dragiša Mišović' imamo 125 kovid pacijenata od petka, među njima je 30 dece sa 15 pratilaca, to su uglavnom majke. Imamo pet trudnica, dve od njih su uspešno porođene i danas će biti otpuštene kući. Ostali pacijenti su raznoliki, što se tiče muškaraca i žena, otprilike je podjednak broj, oko 50 odsto, možda nešto više muškaraca. 

Ona je istakla da u bolnici ima i vakcinisanih i nevakcinisanih. 

"Otprilike oko 30 odsto je vakcinisano, ali češće su to pacijenti koji imaju određene komorbiditete, što je praktično i očekivano. Mlađi pacijenti su uglavnom nevakcinisani, tako da je raznolika populacija".

* Sledeće nedelje do 8.000 zaraženih

Epidemiolog dr Predrag Kon otkrio šta nas očekuje narednih dana, u kontekstu epidemije. 

"Mi pratimo reprodukcione stope i na osnovu toga se može zaključivati dve nedelje unapred. Došli smo do visokih brojeva, iz nedelje u nedelju je sve veći procenat novih slučajeva, pa ako imate reprodukcionu stopu od 83 odsto koja je bila u jednom trenutku, sledeće nedelje ćete imati 1.830 onih koji prosečno obolevaju u toku nedelje. U poslednjoj nedelji smo došli do proseka koji je bio nešto preko 5.000, a ta reproduktivna stopa je bila 1,66, znači 66 odsto. Ranije smo imali smanjivanja i došli smo do 37 odsto, znači sve vreme raste, ali ne istom brzinom. Sada imamo ubrzanje, prema tome ono što može sigurno da bude je da ćemo imati i dalje porast naredne dve nedelje. Juče smo imali 6.249, ako bude nastavak 60 odsto, to je 8.000 sledeće nedelje. Prema tome, svi su izgledi da ćemo probiti naš maksimum koji smo imali".

* Gde će biti uvedene kovid propusnice

Ideja o uvođenju kovid sertifikata već izvesno vreme se pominje u srpskoj stručnoj javnosti. Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je da se iskreno nada da se kovid propusnice biti uvedene i u našoj zemlji.

"Ostali smo na tome da propusnice ne uvodimo na mestima koja su esencijalna, kao što je kupovina i gde bi ta odluka bila protivustavna. Ali kafići, barovi, restorani... i ostala mesta gde se ljudi okupljaju, pregovaramo da se tamo sprovedu ove mere. Sada je sve na službama iz različitih sektora da donesu neki predlog, o kom će se posle raspravljati na nekoj od narednih sednica Kriznog štaba", istakao je dr Kon. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi