Zdravlje

DUDA IVKOVIĆ JE IMAO 3 STENTA, A UMRO JE OD VODE U PLUĆIMA I "OBIČNOG" VIRUSA:  Kako prepoznati simptome ovih bolesti

Autor Maja Gašić

Otac srpske košarke napustio nas je u 77. godini, a evo od čega je umro Duda Ivković.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tužna vest za sve ljubitelje sporta, "itac srpske košarke", Dušan Duda Ivković preminuo je u ranim jutarnjim časovima u 77. godini.

"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa", objasino je prvi čovek Radničkog sa Crvenog krsta, Goran Kalinić za Sport klub.

Ivković je imao problema sa kardio-vaskularnim bolestima, a pre šest godina ugrađena su mu tri stenta.

Šta je edem pluća i kako ga prepoznati?

Edem pluća karakteriše nakupljanje tečnosti u plućima. Disanje postaje vrlo čujno, teško i ubrzano, a ispljuvak je penušav.

To je ozbiljno stanje koje zahteva neodložnu intervenciju, a karakteriše ga po život opasno nakupljanje tečnosti u plućima, odnosno u plućnim alveolama. Može biti kardiogenog i nekardiogenog porekla.

Uzroci edema kardiogenog porekla su srčana insuficijencija, odnosno nedovoljna snaga srčanog mišića, teški poremećaji ritma i stanja srca kod kojih dolazi do povećanja hidrostatskog pritiska u plućnim kapilarima.

Edem nekradiogenog porekla predstavlja pojačanu propustljivost kapilarno-alveolarne membrane bez povećanja plućnog kapilarnog pritiska, a uzrokuju ga infekcije, hipoalbuminemija, inhalacija toksičnih supstanci, akutni hemoragični pankreatitis, povrede grudnog koša, opekotine, masna embolija...

Simptomi

Ono što je karakteristično za ovo stanje koje se zapravo vrlo lako dijagnostikuje jeste da oboleli često zauzima sedeći položaj, jer tako lakše diše. Disanje je vrlo čujno, teško i ubrzano. Ispljuvak je penušav, a može imati primese krvi. Kod pacijenata koji imaju edem pluća se na ovim organima prilikom slušanja stetoskopm obostrano čuju vlažni šumovi. Srce ubrzano radi, a vene na vratu su nabrekle, pacijent se pojačano i neprekidno znoji, a koža i sluzokoža su pomodreli.

Simptomi kod nekardiogenog edema su slični, a ukoliko je pacijent udisao otrovni gasove može da se javi  slika slična napadu bronhijalne astme.

Infekcija herpesom

Herpes je znak oslabljenog imuniteta i može da se pojavi na različitim delovima tela, a najčešće "izbija" na usnama ili genitalijama. Okidači hepresa mogu da budu hronični stres, sezonski grip, korona virus, brojna hronična oboljenja, kao i druge prehlade i virusi koji obaraju imuni sistem.

Takođe, ptice, tačnije golubovi mogu da prenesu ovu virusnu infekciju. Inficirani golubovi izlučuju virus preko kljuna, nosa, očnih kapaka i izmeta, koji dospeva u vodu i hranu odakle se dalje širi.

Danas su za domaće medije prijatelji i kolege Dude Ivkovića otkrili da je "otac košarke" infekciju dobio upravo od od golubova, koji su bili njegova velika strast.

Osim toga, herpes simplex je zarazni virus, koji se može preneti sa osobe na osobu direktnim kontaktom.Može lako da se prenese upotrebom istog pribora ili jedenjem iz istog tanjira, deljenjem kozmetike za usne (balsam) ili ljubljenjem.

Simptomi uključuju temperaturu i groznicu, glavobolju, otekle limfne čvorove, umor, malaksalost i gubitak apetita, a može se proširiti i na oči.