Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Opet više od 7.500 zaraženih u Srbiji, preminula 31 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 7.602 novozaražena od 26.183 testirana, a nažalost, još 31 osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalazi 156 pacijenata, a 3.901 zaražena osoba je na bolničkom lečenju. 

Ukupno je do sada registrovano 846.114 slučajeva obolevanja od korone, dok su 7.664 osobe preminule. 

Testirano je 5.342.565 uzoraka. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Dr Kon najavio novu sednicu Kriznog štaba

Epidemiolog i član Krznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon najavio da danas će se narednih dana održati sednica Kriznog štaba i dodao da je alternativa kovid propusnicama upravo zatvaranje.

"Što se tiče kovid propusnica, malo se zakasnilo. Vrlo smo ozbiljno diskutovali o tome još u maju, na nivou grada. Rečeno je da je uvođenje neustavno i prestalo je da se priča o tome", istakao je Predrag Kon gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Objasnio je da kovid propusnice mogu da se odnose na aktivnosti koje nisu esencijalne za život čoveka, a to su zabave i proslave, ali i da je zatvaranje alternativa propusnicama. 

* Različiti simptomi korone kod vakcinisanih i nevakcinisanih

Iako vakcinacija ne štiti u potpunosti od zaraze, što je već poznato, štiti od teških simptoma i smrti, a to su pokazali i podaci koje je hrvatski portal Index dobio od infektologa dr Bruna Baršića.

"Vakcinisani mnogo blaže obole, to znamo iz ambulante, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe", rekao je infektolog, dodajući da niko od vakcinisanih nije preminuo od korone. 

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su rekli da su najčešći simptomi kod osoba obolelih od korone koje nisu vakcinisane, povišena telesna temeratura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, bol u grlu, proliv, gubitak ukusa i/ili mirisa. Kod onih koji razviju ozbiljnije simptome mogu se javiti problemi sa disanjem, tj. osećaj nedostatka vazduha, kratak dah, bolovi ili pritisak u grudima.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi