Zdravlje

GLAVNI SIMPTOM DELTA SOJA DETE MOŽDA NEĆE UMETI DA OBJASNI! Pedijatri upozoravaju kako da prepoznate kovid kod dece

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus daje različite simptome, naročito kroz mutacije, a po jednom se delta soj izdvaja.

Izvor: Pink/screenshot

Delta soj korona virusa sve više napada decu, a jedan simptom izdvaja se kao dominantan, kažu pedijatri.

"Simptomi nisu drastični, nema visoke temperature, deca nisu loše i nema nekih težih kliničkih slika", kaže dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja Čukarica i objašnjava da je jedan simptom primetan.

"Dominira glavobolja kao simptom kod sve dece koja su bila sumnjiva na koivid. Tu su i curenje nosa i kašljucanje, ali nema upornih temperatura niti promena na plućima", navodi on.

Glavobolja se u poslednje vreme pojavljuje kao jedan od glavnih simptoma korone i kao takva je "zavedena" i u preporukama Batuta dostavljenim školama.

"Đaci ne bi trebalo da dolaze u školu ako imaju neki od simptoma - kašalj, povišena temperatura,k otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, jeza, bolovi u mišićima, povraćanje i proliv", upozorava Institut za javno zdravlje.

I pedijatar dr Saša Milićević kaže da se glavobolja izdvaja kod mališana.

"Češće je praćena povišenom temperaturom, retko bude izolovana. Javlja se i bol u čeonom predelu kod tinejdžera koji već imaju probleme sa sinusima, a kod druge dece taj bol može biti i difuzan", rekao je i on i dodao da ipak ne treba svaku glavobolju povezivati automatski sa kovidom.

"Često je praćeno kašljem, lošim apetitom, curenjem nosa i temperaturom. Mala deca ni ne umeju da kažu da imaju glavobolju, moguće je i da njih boli ali nemaju kako to da nam objasne. Ranije je dominantan simptom bila dijareja ali ona sada uglavnom ukazuje na stomačni virus", rekao je dr Milićević.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Blic)