Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: U poslednja 24 sata zaraženo više od 7.500,  preminulo 34

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 7.572 osobe, a nažalost preminulo je još 34. Na respiratorima je 163 obolelih.

Od poslednjeg preseka testirano je 6.127 građana

Dan ranije, registrovana su 7.602 novozaražena od 26.183 testirana, a nažalost, još 31 osoba je preminula. Na respiratorima je bilo 156 pacijenata, a 3.901 zaražena osoba je bila na bolničkom lečenju. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Simptomi delta soja kod dece

Delta soj korona virusa sve više napada decu, a jedan simptom izdvaja se kao dominantan, kažu pedijatri.

"Simptomi nisu drastični, nema visoke temperature, deca nisu loše i nema nekih težih kliničkih slika", kaže dr Dejan Jonev, pedijatar iz Doma zdravlja Čukarica i objašnjava da je jedan simptom primetan.

* Dr stevanović o tome šta nas očekuje na jesen

Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS i član Kriznog štaba, kaže da će jesen biti puna epidemioloških izazova.

"Ne možemo sa sigurnošću da predvidimo, ali očekujemo da kada prethodi blaga sezona, kao što je bilo prošle godine, za njom ide jači udar influence, to se do sada pokazalo kao pravilo. Ono čega se mi kao infektolozi najviše pribojavamo, što se recimo u Italiji dogodilo na početku pandemije, je infekcija istovremeno kovidom i gripom kod bolesnika koji nije vakcinisan ni protiv jedne od tih bolesti", rekao je on.

* Prognoze dr Kona

Broj zaraženih koronom iz dana u dan je sve veći, a već danima su brojevi četvorocifreni. Epidemiolog dr Predrag Kon je otkrio šta nas očekuje narednih nedelja.

"Sada imamo ubrzanje, prema tome ono što može sigurno da bude je da ćemo imati i dalje porast naredne dve nedelje. Juče smo imali 6.249, ako bude nastavak 60 odsto, to je 8.000 sledeće nedelje. Prema tome, svi su izgledi da ćemo probiti naš maksimum koji smo imali. Razlog tome je što vakcina štiti od teških formi bolesti, ali ne štiti od samog prenosa virusa, sem u nekoliko meseci nakon davanja. Imate situaciju zato da treća doza nije samo zaštita onih koji su ugroženi, veći diže kolektivni imunitet i može se preporučiti svima".

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.