Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: U poslednja 24 sata zaraženo više od 5.000, 37 osoba preminulo

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 5.255 osoba, a nažalost preminulo je još 37. Na respiratorima je 183 obolelih.

U poslednja 24 sata testirano je 16.642. Trenutno je na bolničkom lečenju 4.401.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.770‬.

Dan ranije, registrovana su 6.745 novozaražena od 22.547 testiranih, a nažalost, još 35 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 177 pacijenata, dok se u bolnicama širom zemlje lečilo 4.199 zaraženih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Novi soj probija zaštitnu barijeru

Nedovoljan obuhvat vakcinacije, evolucija virusa i stil života utiču su ključni faktori zašto u Srbiji ponovo imamo porast obolelih od kovida 19, navodi dr Ana Banko, virusolog. Ističe da će epidemija dugo trajati jer novi sojevi probijaju zaštitu.

Dr Ana Banko je navela da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci.

"Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće buster doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Dakle, oni su dokazali da imunitet ne traje dugo, ali su isto tako dokazali, naročito u populaciji nakon 50 godina da je buster doza neophodna kako bi se kriva zapravo spustila", objašnjava Banko.

* Velika smrtnost pacijenata

Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je da je klinička slika obolelih od korone u ovom talasu teža, da sve više hospitalizovanih mora u intenzivnu i da je na tom odeljenju smrtnost velika.

"Pamtim lica tih ljudi, njihove molbe i strahove, to ostaje da živi s nama. Pamtim mladića od 25 godina koji je nedavno intubiran, u rukama je držao igračku malog mede koju mu je dao drugi dečko iz sobe, koji je preživeo. Taj mali meda sada stoji na respiratoru koji diše umesto njega"...

"Za 18 meseci borbe protiv epidemije i deset meseci rada Batajnice, nismo imali težeg pacijenta u mladoj populaciji. Pluća su joj zacementirana, diše levim vrhom pluća. Njeno stanje je i dalje izuzetno teško i neizvesno, borimo se svim svojim znanjima i umećima", rekla je dr Adžić Vukičević.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.