Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Skoro 6.500 zaraženih u Srbiji, 38 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 6.424 novozaražena od 20.584 testirana, a nažalost, još 38 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 181 pacijent, a 4.642 zaražene osobe su na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije je registrovano 872.110 slučajeva obolevanja od kovida-19, a 7.808 zaraženih je preminulo. 

Ukupno je testirano 5.428.465 uzoraka. 

Ovo je tema dana o virusu korona!

* Novi soj probija zaštitnu barijeru

Nedovoljan obuhvat vakcinacije, evolucija virusa i stil života utiču su ključni faktori zašto u Srbiji ponovo imamo porast obolelih od kovida-19, navodi dr Ana Banko, virusolog. Ističe da će epidemija dugo trajati jer novi sojevi probijaju zaštitu.

Dr Ana Banko je navela da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci.

"Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće buster doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Dakle, oni su dokazali da imunitet ne traje dugo, ali su isto tako dokazali, naročito u populaciji nakon 50 godina da je buster doza neophodna kako bi se kriva zapravo spustila", objašnjava Banko, dodajući da upravo zbog toga neophodno da povećamo obuhvat vakcinacije. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi