Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Više od 7.000 zaraženih u Srbiji, 39 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan 7.201 novozaraženi od 23.408 testiranih, a nažalost, još 39 osoba je preminulo

Na respiratorima se trenutno nalazi 195 pacijenata, dok je 5.014 osoba na bolničkom lečenju. 

Do 22. septembra u 15 časova u našoj zemlji su zabeležena 886.543 slučaja obolevanja od korona virusa, a 7.885 je preminulo. 

Ukupno je testirano 5.476.887 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Sve više zaraženih trudnica

"Danak nevakcinisanja plaćamo sada, naročito onaj gde su trudnice i mlade mame bile uplašene ako se vakcinišu da li će ostati trudne i ostalo. Mislim da to treba da se prekine istog trena, da se vakcinišu i da ako vole svoje mlade žene, mame, buduće mame, svi oko nje treba da se vakcinišu da bi imali zdravu populaciju", rekla je načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slađana Mihajlović.

"Imali smo na početku u martu-aprilu prošle godine da je bilo neko lakše stanje za trudnice, onda smo imali rapidno povećanje broja trudnica prošle godine i težih i nažalost, trudnica koje su izgubile bitku sa kovidom. Zato svima treba da bude jasno da je ovo jedna bolest o kojoj i dalje ne znamo sve i borimo se da održimo zdravstveno stanje trudnica stabilnim, ali je neminovno vakcinacija to što je potrebno da bi ta klinička slika bila blaža ako se zaraze".

* Virus ostavlja trajne posledice

Komandant kovid bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić upozorio na trajne posledice koje korona virus ostavlja na zdravlje!

"Mladi nevakcinisani koji prebole koronu s blažim oblikom ne smeju biti sigurni da u postkovid periodu neće imati neke od ozbiljnijih komplikacija. Virus definitivno ostavlja trajne posledice, posebno na krvnim sudovima, a ne postoji dijagnostika koja može da vidi sva oštećenja. I to će im sigurno promeniti kvalitet života, a otuda i iznenadne smrti kod pacijenta koji su, recimo, preboleli koronu u poslednjih šest meseci ili godinu dana", kaže za "Kurir" anesteziolog, pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma".

Oštećenja pluća nakon preležanog kovida su, kaže, nepovratna. Starosna granica je i u ovom talasu znatno pomerena ka mlađoj populaciji, što je, dodaje, posledica manjka vakcinisanih u toj grupaciji.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi