Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Manji broj zaraženih u Srbiji, preminuo još 41 pacijent!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 6.480 novozaraženih od 21.454 testirana, a nažalost, još 41 osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalazi 191 pacijent, a na bolničkom lečenju je 5.197 zaraženih. 

Do 23. septembra u 15 časova ukupno su registrovana 893.023 slučaja obolevanja od korone, a 7.926 osoba je preminulo od posledica ovog virusa. 

Testiran je 5.498.341 uzorak. 

Podsetimo, juče je korona zabeležena kod 7.201 osobe, a 39 osoba je preminulo. 

Inače, sada u našoj zemlji cirkuliše nekoliko virusa, a pošto su simptomi slični koroni, dr Nada Kuljić Kapulica je objasnila kako ih razlikovati i kada se treba testirati na kovid. 

"Postoji oko 200 respiratornih virusa, koji su zastupljeni po različitim sezonama. Ono što je bitno jeste da svi oni daju slične, laganije simptome - uglavnom kijavicu, curenje nosa, grebanje grla, a tek poneki, kada se virus spusti na pluća, daju i upalu. Trenutno je još uvek rano za sezonski grip, on se na prostoru Srbije uglavnom javlja u decembru, a vakcina protiv sezonskog gripa preporučuje se sredinom oktobra", kaže dr Nada Kuljić Kapulica.

Što se enterovirusa tiče, kaže ona dalje, oni su češći tokom leta, ali svakako su aktivni u toku cele godine. Takođe, iako uglavnom daju stomačne tegobe, neki od njih daju i respiratorne probleme.

"Pored ovoga, tu su i adenovirusi, koji obično haraju pre nego što krene sezona gripa. I oni obično daju različite respiratorne probleme. Tu su i virusi parainfluence, slični sezonskom gripu. Zatim, kod dece su tu respiratorni sincicijalni virusi (RSV virusi), posebno aktivni kod dece u najranijem uzrastu. Vidim da upravo RSV virusi trenutno haraju u Americi pored korona virusa i da su tamo poranili pre sezone u kojoj inače vladaju, pa bi to moglo da se desi i ovde. Zatim, imamo i rinoviruse, kojih opet ima preko 100", kaže dr Kapulica.

Ona je poručila da nije potrebno odmah ići na testiranje za kovid ukoliko se javi neki od oviih simptoma. 

"Recimo, u slučaju kovida, jedan od glavnih simptoma jeste temperatura. S druge strane, većina ostalih nabrojanih virusa ne izaziva temperaturu. Tako, recimo, u slučaju da imate simptome bez temperature, ja ne bih išla na testiranje za kovid".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi