Dnevni presek

NOVE KORONA BROJKE U SRBIJI: 40 osoba preminulo, više od 6.000 zaraženo

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 6.462 osobe, a nažalost preminulo je još 40. Na respiratorima je 201 oboleli.

U poslednja 24 sata testirano je 21.290 ljudi. Na bolničkom lečenju je trebutno 5.401. Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.966.

Dan ranije, registrovana su 6.480 novozaraženih od 21.454 testirana, a nažalost, još 41 osoba je preminula. Na respiratorima je bio 191 pacijent, a na bolničkom lečenju je bilo 5.197 zaraženih.

Možda će vas zanimati

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Sve više ece zaraženo u Kragujevcu

Zbog sumnje na prisustvo korona virusa, od početka septembra u kragujevačkom Domu zdravlja je testirano 342 dece do sedam godina starosti, od kojih je kod 98 potvrđena infekcija, rečeno je u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako je u Domu zdravlja navedeno, dnevno se pregleda oko 160 dece različitog uzrasta, a gotovo polovina je pozitivna na korona virus.

* Svu virusi u Srbiji

Broj novozaraženih novim korona virusom je zabrinjavajuć, a s druge strane, čini se da će situacija sa drugim vrstama virusa ove godine biti složenija nego prošle.

Mnogo ljudi trenutno se bori sa simptomima nekih od virusa. Dok nekima curi nos, drugi ne osećaju ukus i miris, treći imaju potvrđen kovid-19, a neki imaju običan sezonski grip.

"Postoji oko 200 respiratornih virusa, koji su zastupljeni po različitim sezonama. Ono što je bitno jeste da svi oni daju slične, laganije simptome - uglavnom kijavicu, curenje nosa, grebanje grla, a tek poneki, kada se virus spusti na pluća, daju i upalu. Trenutno je još uvek rano za sezonski grip, on se na prostoru Srbije uglavnom javlja u decembru, a vakcina protiv sezonskog gripa preporučuje se sredinom oktobra", kaže dr Nada Kuljić Kapulica.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.