Dnevni presek

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Ispod 7.500 novozaraženih, preminulo 46

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 7.271 osobe, a nažalost preminulo je još 46. Na respiratorima je 246.

U poslednja 24 sata testirano je 22.715. Na bolničkom lečenju je trenutno 6.361. Od pošetka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 8.280.

Dan ranije, registrovano je 7.549 novozaraženih od 23.991 testiranog, a nažalost, još 47 osoba je preminulo. Na respiratorima je bil 241 pacijent, a 6.304 ljudi je bilo na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Koju vakcinu posle "Sputnjika"?

U Srbiji je već nekoliko dana broj novozaraženih veći od osam hiljada. Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu rekao je u Jutarnjem programu da se nažalost ostvaruje ono o čemu je govorio, ali i da njenove prognoze za budućnost nisu baš najbolje, očekuje da će broj još da raste..

Virusolog je govorio i o vakcinama, trećoj dozi, pa naveo da u svetu nije ispitivana kombinacija "Sputnjik" i "Fajzer", već "Astra-zeneka" i "Fajzer", i ta kombinacija se pokazala idealnom.

* Vakcina protiv gripa i korone zajedno?

Bezbedno je da se primi vakcina protiv kovida 19 i vakcina protiv gripa u isto vreme i to ne utiče negativno na imunološki odgovor koje one izazivaju, pokazalo je britansko istraživanje.

Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, pokazala je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umereni, u testiranju koje je sprovedeno sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovid 19 koju proizvode Fajzer/Biontek ili AstraZeneka.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.