Dnevni presek

POSLEDNJI KORONA PRESEK: Malo manje od 6.000 novozaraženih, preminulo 50

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/U.Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod  5.983 osobe, a nažalost preminulo je još 50. Na respiratorima je 256.

U poslednja 24 sata testirane su 19.452 osobe. Na bolničkom lečenju je 6.511. Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 8.430 ljudi.

Dan ranije, registrovan je 5.334 novi slučaj zaraze, a nažalost, još 49 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 259 pacijenata, a na bolničkom lečenju 6.456 zaraženih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Sledeća na udaru su deca

Ulazimo u 19. mesec borbe sa korona virusom u Srbiji. Ovo su dani, u kojima smo, prema procenama stručnjaka, u piku četvrtog talasa, koji nam je doneo i najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Na udaru su pretežno nevakcinisani, kažu epidemiolozi. Bolnice se ubrzano pune. Korona, smatraju neki, nije više samo zdravstveni, već socijalno-psihološki problem, a glavni problem je slaba vakcinacija i ne primenjivanje postojećih mera.

"Ovo se polako pomera, kako vakcinišemo starije, pomera se prema mlađim uzrastima, sada je dominantan uzrast obolevanja u Srbiji od 20 do 39 godina, uskoro će to postati od 10 do 19, i onda predškolska deca, dok svi uzrasti ne prođu kroz ovu pandemiju, mi sa njom nećemo završiti", kaže prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

* Najgore prolaze nevakcinisani

Pacijenti koji nisu vakcinisani protiv korona virusa razviće tešku kliničku sliku za samo nedelju dana, i u nedelji nakon toga moraće na respirator. Nikakva terapija ne pomaže onima koji nisu primili vakcinu, i umiru - toga nije bilo u prethodnim sojevima.

"Delta soj je potentniji od prethodnih i davao nam je 15 dana inkubacije, a potom 15 dana lakše kliničke slike, ali sada je taj period prepolovljen," navodi dr Vladanka Stefanović, anesteziolog iz KBC "Zvezdara" za "Kurir".

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.