Zdravlje

SRPSKI TEST NA KORONU BIĆE JEFTINIJI I POUZDANIJI! Profesorka Tanja otkrila detalje - precizniji rezultati za manje para

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Capsido" antigenski test na korona virus razvija se u Srbiji, i trebalo bi da bude jeftiniji od trenutnih ali da daje pouzdanije rezultate.

Izvor: K1 printscreen

Tim srpskih naučnika razvija testove na prisustvo korona virusa, koji bi trebalo da budu jeftiniji od trenutno dostupnih, a jednako pouzdani, rekla je na K1 prof. dr Tanja Ćirković Veličković, redovna profesorka Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dopisna članica SANU,

Reč je o pouzdanijim antigenskim testovima, jer su trenutni popularni zbog cene i brzine, ali nisu dovoljno precizni. Zlatni standard i dalje je PCR test, a autori projekta "Capsido" nadaju se da će se njihov test izdvojiti kao pouzdanija verzija antigenskog.

"Iz tih razloga smo došli na ideju da predložimo Capsido projekat, koji će razviti pouzdaniji antigenski test. Prva i osnovna faza je da se proizvede antigenski test na bazi komponenata iz Srbije i zato će biti jeftiniji i uvek dostupan. Druga faza je unapređenje testa, koje se bazira na saznanjima i iskustvu naših naučnika na analogiji sa drugim antigenskim testovima", rekla je ona.

Prof. dr Ćirković Veličković rekla je da se nada da će tim sledeće godine dokazati da su "Capsido" testovi pouzdaniji jer će moći da detektuju manju količinu virusa i tako se približe uspehu detekcije koji ima PCR.

"Prepoznavanje virusa je isto, ali ćemo promeniti i nadograditi detekciju. Prva faza razvoja testa trajala je šest meseci. Sada smo u drugoj, nas trinaestoro radio sa manjom opremom i zato istraživanja traju po nekoliko meseci", rekla je ona.

Postupak uzimanja uzorka ostaće isti, a profesorka je podvukla da je ta metoda neprijatna, ali pouzdana.

"Što je neprijatniji postupak prilikom uzimanja uzorka, antigenski test je pouzdaniji, jer je tako veća verovatnoća da se zahvati deo gde ima virusa", rekla je ona.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi