Zdravlje

"VRAČEVI" PRIČAJU PROTIV VAKCINA, ONI KOJI IH SLUŠAJU UMIRU: Srpski stručnjak ih raskrinkao, pomenuo i 4. dozu cepiva

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srpski anesteziolog odgovorio na pitanje da li će se primati četvrta doza vakcine, a ovako je prokomentarisao antivaksere kojih, nažalost, ima i među lekarima.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uveliko primamo treću dozu vakcine protiv korona virusa, a niški anesteziolog dr Radmilo Janković rekao je da neće biti isključeno ni davanje četvrte doze.

On je komentarisao i nepoštovanje mera koje nas je dovelo do ukupnog broja od milion zaraženih od početka pandemije, venčanja i velika okupljanja nazvao najvećim izvorima zaražavanja, a pomenuo je i antivaksere.

"U svetu je dokazano da je treća doza neophodna, ali rok od šest meseci je predug. Posle kineske vakcine bi trebalo da bude pet, možda čak i četiri meseca nakon druge doze. Moguće je da će biti potrebna i neka naredna buster doza, dok nauka ne pronađe 'čarobni' lek, jedini način da se spasemo je prevencija, a to su vakcinacija i primena mera", rekao je on "Kuriru".

Otpor vakcinaciji nešto je što stručnjake ispunjava nevericom, a dodatno stvar komplikuje i činjenica da pojedini lekari govore protiv cepiva.

"Nažalost, čak i profesori Medicinskog fakulteta doprineli su eskalaciji situacije. Ljudi se smeju njihovoj duhovitosti, oni medicinu shvataju kao vračevi ili šamani, zbog toga su popularni. Ali veliki broj tih zanesenih ljudi, zavedenih njihovim rečima, više nije među živima", rekao je on i dodao da se nada da će doći dan kada će i za to neko odgovarati.

"Ako ne zakonski, onda barem esnafski ili etički sudovi morali bi da procene ko je šta govorio i kakve su bile posledice takvog delanja", zaključio je dr Janković.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)