Zdravlje

POGLEDAJTE U MARAMICU KADA IZDUVATE NOS! Boja otkriva da li se borite s prehladom ili imate OZBILJNIJI problem

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta boja izlučevine iz nosa otkriva o zdravlju? Da, gadno je, ali je važno da znate - pogledajte kada izduvate nos!

Izvor: Shutterstock/franz12

Sezona je prehlada i gripa, a usred smo pandemije korona virusa, i duvanje nosa je praktično deo naše svakodnevnice. Znate li šta znači boja "onoga" što ste istresli iz nosa? Pogledajte u maramicu, otkriva neočekivane stvari o zdravlju!

Providna

Tečnost koja je manje-više providna je normalna i ukazuje na to da ste zdravi. Dnevno naše telo proizvede skoro dva litra ali najveći deo progutamo. Sastoji se od vode, proteina, antitela i soli i igra važnu ulogu u čuvanju našeg nosa i sinusa. Pojačana proizvodnja providne izlučevine iz nosa može biti uzrokovana alergijama.

Bela

Ako je sluz iz nosa bela, to znači da vam je nos zapušen i disajni putevi otečeni. Zbog toga je količina vode smanjena i izlučevina je gušća. To obično znači da imate prehladu ili da ćete je tek razviti.

Žuta

Nije dobro! Žuta boja znači da se telo bori protiv neke infekcije, i da je u sluzi povećana količina belih krvnih zrnaca. Ona stižu u nos da bi se izborila sa infekcijom, a kada obave svoju dužnost sluz će potamneti u žućkastu.

Zelena

Imuni sistem radi punom parom, a vaše telo bori se sa infekcijom. Sve je više belih krvnih zrnaca koja jure u ovu bitku, zbog čega tečnost iz žute prelazi u zelenkastu.

Ružičasta

Ovo se najčešće dešava ako se već dugo borite sa prehladom ili virusom i sitni krvni sudovi unutar nosa su popucali od stalnog napornog duvanja u maramicu.

Kada bi trebalo da se zabrinete?

Izuzetno retko, sluz iz nosa biće smeđa ili čak skoro crna, a to su signali izbacivanja stare krvi ili ozbiljne gljivične infekcije koja je napala sinuse.

Pročitajte i nekoliko saveta kako da se naspavate ako vam je zapušen nos!

(MONDO)

Tagovi