Zdravlje

NE PITAMO PILOTA KAKO VOZI AVION, VERUJEMO MU: Fudbaler Partizana apeluje da isto učinimo i sa lekarima – VAKCINIŠITE SE

Autor Aleksandra Kocić

Vakcinacija protiv kovida je goruća tema poslednjih godinu dana.

Izvor: Mondo

Životi su nam se u istom tom periodu toliko promenili da smo počeli maske i bočice alkohola da prihvatamo kao novu normalnost. Ipak, mnogi od nas su rešili da sve preporučene mere zanemare i tako ugroze živote drugih. Uprkos apelima, otvaranjima punktova za vakcinaciju čak i po tržnim centrima, brojke vakcinisanih usporenim tempom idu naviše. Statistika je poražavajuća zbog čega je neophodno istrajati u borbi za osvešćivanjem ljudi. Tu su lekari, mediji, ali i javne ličnosti koje su poslale novi poziv za pomoć u sprečavanju širenja najvećeg ubice poslednjih godinu i po dana – korona virusa. Fudbaler Bojan Ostojić je jedan od njih.

Jesi li se vakcinisao protiv kovida 19?

Jesam.

2. Šta je bio glavni razlog za tu odluku?

Prosto mislim da treba pratiti savete i predloge medicinskih radnika koji znaju šta je najbolje za nas kao pojedince.

3. Koju vakcinu si primio i kako si napravio taj izbor?

Primio sam Fajzer vakcinu jer je bila preporučena od strane klupskog doktora Seada Maličevića i tu nije bilo dileme. Svako treba da radi svoj posao i pusti one koji najbolje znaju da rade svoj. Apsolutno verujem struci!

4. Šta misliš o tome što u Srbiji imamo toliko veliki izbor vakcina?

Mislim da bi trebalo da svi budemo ponosni što imamo toliko vakcina i veliki broj, pogotovo što dosta rodbine i prijatelja imam u inostranstvu i znam koliko se oni bore da prime bilo koju vakcinu…tako da me raduje ta činjenica.

5. Zbog čega misliš da je važno da se što više ljudi vakciniše i šta će im to omogućiti?

Svi bi trebalo da primimo vakcine kako bismo stekli taj kolektivni imunitet i vratili se normalnom životu kao što je bio i pre korone.

6. Šta bi poručio generaciji koja još uvek razmišlja da li da se vakciniše?

Pre svega neka slušaju doktore koji su stručna lica za to. Da ne budu svojeglavi nego da počnu da razmišljaju o sebi i svojim bližnjima. Imaju kod kuće bake i deke i roditelje, a iz dana u dan ima sve više zaraženih i nažalost preminulih.

7. Zašto misliš da je važno da javne ličnosti podrže kampanju za vakcinaciju?

Važno je, ali pre svega bih akcenat stavio na ličnosti od integriteta, za koje se zna da svojom karijerom, nastupom u javnosti i slično, daju uvek pozitivan primer. Iako i drugi imaju svoju bazu fanova, ipak, životni stil je najbolja preporuka.

8. Šta je za tebe najteža stvar koju je donela korona, a kojoj možemo da stanemo na put ako se vakcinišemo?

Najteže mi pada što raste broj preminulih i zaraženih iz dana u dan, i kako se ovaj narod više ne osvesti da primi vakcinu kako bismo stali na put koroni.

9. Da li si ti ili neko tvoj preležali koronu i kako je to izgledalo?

Na sreću mene i mojih, od nas niko nije imao koronu i smatram da je jedini razlog za to upravo vakcinacija.

10. Prema tvom mišljenju, zbog čega neke poznate ličnosti imaju sumnju u vakcinu i kako njihovo mišljenje može da se promeni?

Možda je neko preležao kovid, možda se vodi onom čuvenom "neće to mene"... Dobro je biti informisan, ali kao što sam rekao, ne pitamo pilota kako pilotira, već mu verujemo – tako je i sa vakcinom. Ona će nam pomoći da i ako dobijemo kovid, posledice budu blaže. Budimo društveno odgovorni prema sebi i drugima.

Poslušaj Bojana – vakciniši se i ti!

Poseti najbliži vakcinalni punkt sa svojom ličnom kartom.

Vakcinacija je brza, bezbolna i sigurna.