Zdravlje

TROJE ZARAŽENE DECE ŽIVOTNO UGROŽENI! Dr Vukomanović: Loša vest je da mališani sada imaju VEOMA TEŠKU formu bolesti!

Autor Nataša Petrović

Troje dece u Srbiji priključeno na respiratore zbog korone, Dr Vladislav Vukomanović upozorio da je klinička slika kod mališana sve teža!

Izvor: Screenshot/RTS

Srbiju je potresla vest da je troje dece od 15 i 17 godina, kao i beba stara svega pet meseci, priključeno na respirator zbog korone.

Prof. dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete u uključenju za RTS je otkrio u kakvom su stanju.

"Deca su životno ugrožena. Bolesnik koji je na respiratoru je životno ugrožen. Sedamnaestogodišnji dečak koji je gojazan, devojčica 15 odnosno 16 godina bez nekih komorbiditeta i petomesečno odojče. Iz neke epidemiološke analize oba deteta od 17 godina, odnosno pet meseci, živela su u porodici gde su roditelji tj. majka ili otac bili SARS-CoV-2 pozitivni, što znači da taj lanac prenošenja ide kako sa roditelja na decu tako može biti i obrnuto".

Doktor kaže i da je klinička slika korona kod dece sada drugačija nego pre nekoliko meseci.

"Potpuno je izmenjen klinički obrazac manifestacije kovid-19 u dečjem uzrastu. Pre samo šest, sedam, osam meseci, dominantni su bili bolesnici sa takozvanim multisistemskim inflamatornim sindromom, mi smo ih imali oko 55, svi su izlečeni i nadamo se potpuno zdravi napustili našu ustanovu. Međutim, ovo je sada obrazac adoltnih bolesnika, sa teškim upalama pluća. Sva tri ova bolesnika na respiratorima imaju teške upale pluća i primljen je pre 48 sati i jedan bolesnik koji ima upalu srčanog mišića i srčane kese. Znači, raznolike i veoma teške manifestacije bolesti".

Profesor Vukomanović ističe da je jedini izlaz – vakcinacija.

"Ukupno ima oko milion i po dece od nula do 18 godina, najvažnije je prekinuti lanac prenošenja infekcije. To je moguće, kako kažu epidemiolozi, ako se vakciniše 70 ili 80 odsto populacije. Kada se to bude desilo onda će kruženje virusa, pa samim tim i broj obolelih biti značajno pasti, a samim tim i obolele dece".

On je istakao da deca sada imaju veoma teške forme bolesti.

"Kako raste broj odraslih obolelih od korone, tako raste i broj dece. Ono što je loša vest, da ne kažem alarmantna, deca sada ispoljavaju veoma težak oblik bolesti, tako da razmšiljanje ’moje dete sigurno neće da se zarazi’ nije dobar način razmišljanja. Prvo, roditelji vakcinišite se svi. Odobrena je vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude veoma teška, kao što su gojazni i oni sa teškim srčanim oboljenjima, srčanim, onkološkim itd.".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi