Zdravlje

5 PRVIH SIMPTOMA RAKA DOJKE: Onkolozi upozoravaju, samo jedan je dovoljan za UZBUNU

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su prvi simptomi raka dojke, sprečite bolest na vreme.

Izvor: Shutterstock/Drazen Zigic

Ne kaže se bezrazložno da je prevencija pola zdravlja. Još u detinjstvu nas uče da zimi nosimo potkošulje, čuvamo leđa i bubrege, ne izlazimo na minus kada smo prali kosu..., a sve kako bismo sprečili da se razbolimo. Ako već nešto zavisi od nas, zašto da ne pokušamo? Kako starimo, trudimo se da vodimo računa da se zdravo hranimo, da imamo redovnu fizičku aktivnost, izbegavamo "poroke" koji direktno narušavaju zdravlje, a istovremeno redovno odlazimo na preventivne preglede i sistematski.

Da biste sačuvali zdravlje, a samim tim i produžili životni vek, izuzetno je važno da pažljivo pratite sve promene koje se dešavaju u telu, a ako imate i najmanju sumnju, obratite se lekaru.

Zdravlje dojki trebalo bi da bude posebna briga svake žene, još od 18. godine. Važno je da redovno opipavate žlezde kako biste otkrili da li postoje čvorovi i kuglice pod kožom, pregledate dojke, proverite da li su se oblik i veličina promenili, itd. Sve to će vam pomoći da na vreme prepoznate opasne znake malignih bolesti i započnete lečenje.

Koji simptomi predstavljaju alarm?

Jedan od prvih i najčešćih znakova raka dojke, onkolozi nazivaju pojavu osipa oko bradavica. Zdrava žena ne bi trebalo da ima promene u pigmentaciji kože na ovom mestu. Takođe je znak za uzbunu i kada su bradavice uvučene (ili jedna od njih), a da prethodno nisu bile. Na početak bolesti može da ukazuje i ako su se bradavice pomerile u stranu, promenile oblik ili boju.

Onkolizi upozoravaju da je od ključne važnosti obratiti pažnju na promene koje se dešavaju u mlečnim žlezdama. Opasan znak je ako postoji iscedak iz bradavica, naravno pod uslobvom da se ne radi o trudnici ili dojilji.

Takođe, promene u veličini mlečnih žlezda mogu da ukažu na malignitet: pojava asimetrije, bore ili rupice na bradavici, kvržice na grudima ili pod pazuhom, kao i stalni bol unutar grudnog koša.

Onkolozi ističu da je dovoljno da imate samo jedan od ovih simptoma da biste posetili lekara i proverili stanje.

MONDO

Tagovi