Dnevni presek

KORONA NE POSUSTAJE, BROJKE I DALJE VELIKE: Skoro 6.500 zaraženih, još 50 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije korona brojke u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 6.424 novozaražena, a nažalost, još 50 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 289 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 6.657 zaraženih.

U poslednja 24 sata je testirano 21.545 uzoraka, a ukupno 5.964.658.

Ukupno je registrovano 1.037.707 slučajeva zaraze koronom, a 8.996 osoba je preminulo. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Cela porodica iz Jagodine preminula od korone

Otac, majka i sin iz Jagodine u samo nekoliko dana preminuli su od korona virusa!

Dejan J. (52) iz Jagodine zbog posledica zaražavanja kovidom završio je u bolnici baš na svoj rođendan 6. septembra. Dva dana nakon toga umro mu je otac M. J. od infarkta, koji je takođe bio pozitivan.

Nakon toga u bolnicu je smeštena majka V. J. koja je preminula 16. septembra, a Dejan je borbu sa kovidom izgubio pre dva dana - 12. oktobra.

Dejanov prijatelj kaže da se pokojni Dejan nadao da će se izvući, da će pobediti koronu, ali nažalost, bolest ga je savladala. 

* Dr Tiodorović: Opcije su vakcinacija ili respirator

Epidemiolog Branislav Tiodorović tvrdi da bismo morali da se ugledamo na visokorazvijene zemlje Evrope koje su postigle visok procenat vakcinacije jer "dok postoji gorući materijal, goreće", a ako se to ne desi stalno ćemo imati novozaražene i hospitalizovane sa nesagledivim posledicama.

"Ako ne pređemo 60 odsto vakcinisanih, naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima, dolaziće do mutacija, a novi mutirani sojevi napadaće čak i vakcinisane. Dokle god postoji gorući materijal, dokle god imamo osetljive ljude, dokle god imamo nevakcinisane, svi ćemo se zaražavati, imaćemo non-stop pozitivne, hospitalizovane i fatalne slučajeve", kaže on.

Ističući da nas naš odnos prema vakcinama sprečava da popustimo mere i budemo "slobodniji", dr Tiodorović poručuje: 

"Vi trenutno imate jedan izbor, da se vakcinišete i uz poštovanje mera budete veoma bezbedni ili da završite na respiratoru".

* Cele porodice u bolnicama jer nisu vakcinisani

U kovid bolnici u Batajnici se leče i cele porodice zaražene korona virusom. U jednoj sobi leže zajedno po tri, četiri člana familije, a neki od njih prinuđeni su da gledaju najveći mogući užas - svoje najmilije kako umiru!

Direktorka ove zdravstvene ustanove prof. dr Tatjana Adžić Vukičević upozorila je juče da u bolnici više nemaju slobodnih mesta.

"U ponedeljak sam u ambulanti imala dečka koji je preživeo respirator, koji je 1996. godište, čija je majka od 49 godina, ležala pored njega i preminula je. Jedno pored drugog su ležali i on je živ, a ona nažalost nije", kaže ona i dodaje da su umirali supružnici i roditelji i deca.

"Po troje, četvoro članova jedne porodice leže u ovom momentu zajedno u sobi. Pacijenti koji su izgubili borbu sa kovidom, nažalost, nisu bili vakcinisani. Moj apel i poruka svima - život je jako kratak i prolazan i mi nemamo drugog izbora nego da zaštitimo sebe i druge i da se vakcinišemo".

* Kazna za lekare koji odvraćaju ljude od vakcina

Doktori koji pacijentima savetuju da se ne vakcinišu protiv kovida uskoro će ostajati i bez licence za rad jer će Lekarska komora Srbije (LKS) pokrenuti postupak protiv njih zbog ugrožavanja javnog zdravlja. Kap je prelila čašu posle smrti u nizu trudnica i porodilja kojima su lekari listom govorili da vakcina nije za njih.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u funkciji broj 064/8811-405, na koji građani, putem Vajber aplikacije, mogu da prijave "lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju protiv kovida bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi