Zdravlje

DOKTOR OTKRIO ŠTA NARUŠAVA DEJSTVO VAKCINE PROTIV KORONE: Jedna "prosta" stvar utiče na imunološki odgovor tela

Autor Maja Gašić

Od čega zavise antitela na koronu? Postoji nekoliko faktora koji utiču na imunološki odgovor organizma.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prošlo je više od godinu i po dana otkako je počela pandemija korona virusa, situacija u Srbiji je izuzetno ozbiljna, nalazimo se u četvrtom talasu i svakodnevno beležimo preko šest hiljada novozaraženih. Jedini izlaz iz nepovoljne situacije je masovna vakcinacija koja će pomoći da se stvori kolektivni imunitet.

"Ako ne pređemo 60 odsto vakcinisanih, naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima, dolaziće do mutacija, a novi mutirani sojevi napadaće čak i vakcinisane. Dokle god postoji gorući materijal, dokle god imamo osetljive ljude, dokle god imamo nevakcinisane, svi ćemo se zaražavati, imaćemo nost-stop pozitivne, hospitalizovane i fatalne slučajeve", izjavio je član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Ono što mnoge zbunjuje jesu razlike u imunološkom odgovoru na vakcinu. Zašto se kod nekih ljudi stvori ogroman broj antitela, a kod drugih daleko manji? Kako stručnjaci ističu, sve zavisi od samog organizma imunizovane osobe, njenog opšteg zdravstvenog stanja, ali postoji još jedan faktor koji utiče na to da kakav će nam biti imunološki odgovor na cepivo.

Prema rečima ruskog lekara Aleksandra Barvinskog, ravnoteža vitamina i minerala u telu je važna u odgovoru imunološkog sistema na vakcinaciju. On je za ruske medije objasnio da jednako nije dobro ako postoji višak, kao ni manjak ovih ključnih nutrijenata.

"Osobe koje su neuhranjene, loše ili nedovoljno se hrane i imaju nedostatak ili višak masti, proteina i drugih važnih nutrijenata, reagovaće lošije na vakcinu od onih kod kojih je izbalansiran unos hranljivih materija. Imunološki odgovor na vakcinaciju biti kod njih biti slabiji nego kod zdravih osobe koje se 'normalno' hrane i obezbeđuju telu neophodne materije", istakao je stručnjak.

MONDO