Zdravlje

SIMPTOM DELTA SOJA MNOGE ZAVARA! Profesor Jovica upozorio - dve trećine pacijenata ne shvati na vreme šta se dešava!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Jovica Milovanović o simptomima delta soja korona virusa.

Izvor: Shutterstock/ESB Professional

Dve trećine pacijenata sada imaju isti simptom kovida, zbog kojeg samo misle da su prehlađeni, rekao je za "Kurir" prof. dr Jovica Milovanović, zamenik direktora UKC.

Zapušen nos, ili curenje iz nosa, javljaju se kod 60-70 odsto zaraženih delta sojem, a gubitak mirisa koji je siguran znak kovida "zakasni" nekoliko dana. To znači da ljudi danima misle da su samo malo prehlađeni, idu okolo i šire virus, upozorio je on.

Prof. dr Milovanović, otorinolaringolog, rekao je da se pacijenti najpre žale na nos, posebno mlađi, čak i deca.

"Ne možemo da trčimo kod lekara sa svakim curenjem nosa, ali možemo da budemo odgovorni. Čim krene sekrecija, razmislite da li je korona? Postoje i drugi virusi, ali ako osetite ovaj simptom ograničite maksimalno kontakte, ne skidajte masku osim ako ste sami. To je uz vakcinaciju jedini način da probamo da zaustavimo koronu", rekao je prof. dr Milovanović.

Pomenuo je i produženi kovid odnosno simptom koji ostaje dugo.

"Traje i do godinu dana gubitak čula mirisa. Tom pacijentu nema pomoći, on ne oseća nikakvu razliku u mirisima, ne zna da li je ušao u toalet ili u restoran. Nema lekova za to, pa je rešenje prevencija, a ne razmišljanje o posledicama", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)