Zdravlje

ŽENA BILA ZARAŽENA KORONOM 335 DANA: Najduži slučaj obolevanja do sada, i lekari su bili šokirani!

Autor Nataša Petrović

Najduži slučaj obolevanja od korone, srećom, dobro se završio!

Izvor: Shutterstock

Žena obolela od raka bila je zaražena korona virusom najmanje 335 dana, što je najduži slučaj zabeležen u ovoj epidemiji, pokazala je nova studija koja se bavi njenim slučajem.

Reč je o ženskoj osobi (47) čije ime nije saopšteno, a koja je prvi put zbog korone hospitalizovana u Merilendu u proleće 2020. godine.

Deset meseci kasnije, tokom kojih je imala blage simptome ili ih nije imala uopšte, njeni lekari su utvrdili da je i dalje zaražena virusom.

Imuni sistem ove žene kompromitovan je nakon što se uspešno izlečila od leukemije tri godine ranije, zbog čega je u njenom organizmu nizak nivo B ćelija, koje proizvode antitela, pojašnjeno je u studiji.

Njeni rezultati testiranja na koronu su bili pozitivni, a lekari su najpre mislili da je reč o lažno pozitivnim rezultatima.

Međutim, testiranjem u martu ove godine utvrđeno je da je i dalje zaražena, te da je genom virusa veoma sličan onome koji je kod nje detektovan deset meseci ranije.

Žena je primala terapije i u aprilu su joj napokon stigli negativni rezultati testa na koronu, nakon 335 dana od prvog testiranja. Nakon toga se testirala još nekoliko puta i svi rezultati su bili negativni.

Inače, imunokompromitovane osobe su u većoj opasnosti od kovida, zbog čega je studija koja je analizirala ovaj slučaj stručnjacima od velike važnosti.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi