Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Opet više od 7.500 zaraženih, 57 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 7.696 novozaraženih, a nažalost, još 57 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 278 pacijenata, a 6.733 zaražena su na bolničkom lečenju. 

U poslednja 24 sata testiran je 25.161 uzorak, a ukupno 6.120.952.

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano 1.085.728 slučajeva obolevanja od kovida, a 9.388 osoba je izgubilo život. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Pojavila se nova varijanta delta soja

U Rusiji je otkrivena nova varijanta delta soja, obeležena AY.4.2, koja je, prema rečima višeg istraživača Kamila Kafizova, još zaraznija.

"Varijanta delta soja AY.4.2 već je detektovana i izolovano je nekoliko slučajeva u Rusiji", rekao je on, dodajući da je "velika verovatnoća da će se proširiti po celoj Rusiji i svetu. Sve je više zaraženih ovom varijantom".

Kafizov je izjavio i da je nova varijanta možda čak deset odsto zaraznija nego delta soj!

* Srbija u evropskom vrhu po broju obolelih od korone

Marijan Ivanuša je rekao da je situcija sa korona virusom u Srbiji teška, i da uvođenje mera, tj. kovid propusnica u Srbiji daje poruku da kovid 19 postaje izuzetno veliki problem koji može da se pogorša.

"Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida. Znamo da vakcinisani ako se slučajno zaraze manje šire virus. Vakcinacija može da preokrene tok epidemije", napominje Ivanuša.

* Žena imala koronu 335 dana

Žena obolela od raka bila je zaražena korona virusom najmanje 335 dana, što je najduži slučaj zabeležen u ovoj epidemiji, pokazala je nova studija koja se bavi njenim slučajem.

Reč je o ženskoj osobi (47) čije ime nije saopšteno, a koja je prvi put zbog korone hospitalizovana u Merilendu u proleće 2020. godine.

Deset meseci kasnije, tokom kojih je imala blage simptome ili ih nije imala uopšte, njeni lekari su utvrdili da je i dalje zaražena virusom. Tek u aprilu ove godine dobila je negativne rezultate testiranja na koronu. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi