Dnevni presek

KORONA BROJKE U SRBIJI NIŽE, ALI I DALJE VISOKE: Preminula još 61 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 5.733 novozaražena, a nažalost, još 61 osoba je preminula

Na respiratorima se trenutno nalazi 289 pacijenata, a 6.724 su na bolničkom lečenju. 

U poslednja 24 sata testirana su 17.354 uzorka, a ukupno 6.159.689.

Do 24. oktobra u 15 časova registrovano je 1.098.208 slučajeva obolevanja od korone, a 9.509 zaraženih je izgubilo život. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Simptomi tromboze posle preležanog kovida

Jedna od komplikacija koja se relativno često javlja nakon preležane korone je tromboza, a kardiolog dr Srđan Bošković razjasnio je sve o tome.

Ono što su Englezi radili još na početku prošle godine pokazali su da u 85 odsto teških kliničkih slučajeva imamo jasne znake tromboze nekih od delova plućnog vaskularnog korita", rekao je dr Bošković, pa dodao da je veliki problem što može da se javi dosta dugo nakon preležanog kovida.

On je na primeru jedne pacijentkinje koja je imala ovaj problem otkrio i koji simptomi upozoravaju na opasnost.

"Ona je imala klasične simptome velike plućne embolije, tj. zapušenja cirkulacije u plućima – nije mogla da diše, onesvestila se sa bolovima u grudima i to su stvari koje kada prepoznate, odmah morate da se javite lekaru".

* Najvažnije o delta plus soju

Delta plus, nova mutacija korona virusa, koja je evidentirana u najmanje 44 zemlje u svetu i koja je, prema nekim navodima 10 do 15 odsto zaraznija od originalnog delta soja, pod budnim je nadzorom stručnjaka u svetu.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović iznela je najvažnije podatke o tom soju

"Pretpostavlja se da se širi lakše za deset do 15 odsto, i da može blago smanjiti efikasnost imuniteta. Pratiće se ovaj soj i u narednom periodu imaćemo više informacija, statistika i podataka iz klinika", rekla je dr Begović.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi