Dnevni presek

NOVI KORONA PRESEK U SRBIJI: Skoro 7.000 novozaraženo, preminulo 64

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U proteklih 24 sata, broj novozaraženih je 6.948, a nažalost preminulo je još 64. Na respiratorima se nalaze 277 pacijenta.

U poslednja 24 sata testirano je 24.490. Na bolničkom lečenju se trenuto nalazi 6.791 pacijent.

Dan ranije, registrovano je 7.840 novozaraženih, a nažalost, još 63 osobe su preminule. Na respiratorima je bilo 267 pacijenata, a 6.789 zaraženih bilo je na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Četvoro dece na respiratoru

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao da je četvoro dece koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji na Institutu za majku i dete i dalje u dosta lošem stanju. Napominje da je u ovom talasu koronavirusa dvostruko veći broj pregleda dece koja imaju simptome kovida 19.

U ovom talasu kovida 19 sve više zabrinjiva broj obolele dece. Povećava se broj mališana u dečijim bolnicama sa težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru. U redovima ispred kovid ambulanti sve je više dece.

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece - četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, 7 godina, a najmlađa je beba od 6 meseci.

* Antitela nisu znak da smo imuni na koronu

Profesor Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da su antitela samo jedan vid odbrane od korona virusa, kao i da se na osnovu njihove količine ne može tačno odrediti da li smo imuni ili ne.

"Dobijte vakcinu onako kako je rečeno i broj doza onako kako je rečeno i nemojte meriti količinu antitela, jer ja neću znati da vam protumačim rezultat", poručuje profesor.

Ukazao je da količina antitela nije jedina odbrana našeg organizma od korona virusa, ali da je to nešto što najlakše možemo da izmerimo.

"Antitela su samo jedan vid odbrane, svaka infekcija pokreće T-limfocite, mi pravimo i neke memorijske ćelije koje dugo žive i pamte i koje, kada ponovo sretnu virus, bolje odreaguju i zaštite nas", objasnio je profesor Marković.

*Kineska vakcina i 3. doza

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da nema potrebe za strahom i da su upravo hronični bolesnici prioritet kad je vakcinacija u pitanju zbog narušenog imuniteta. Kon je istakao da hronični bolesnici, ukoliko su primili kinesku vakcinu Sinofarm, treću dozu treba da prime ubrzo nakon druge.

"Treba reći za hronične bolesnike da ako su primili Sinofarm, već posle četiri meseca treba da prime treću dozu. Oni koji su imunokompromitovani već posle mesec dana nakon druge doze treba da prime treću. Imunitet nakon vakcine ne traje dugo. Toga smo se malo bojali. Ne postoji nijedna hronična bolest zbog koje neko ne sme da primi vakcinu. Bira se samo momenat kad pacijent treba da primi vakcinu", rekao je Kon koji je apelovao na građane da se vakcinišu.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.