Dnevni presek

NOVE KORONA BROJKE: U Srbiji preko 6.500 novozaraženih, preminulo 63

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U proteklih 24 sata, broj novozaraženih je 6.697, a nažalost preminulo je još 63. Na respiratorima se nalaze 275 pacijenta.

Od poslednjeg preseka testirano je 23.474. Na bolničkom lečenju se trenutno nalaze 6.792 pacijenta.

Dan ranije, registrovano je 6.948 novih slučajeva zaraze, a nažalost preminulo je još 64. Na respiratorima je bilo 277 pacijenta, a na bolničkom lečenju 6.791.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Brojke su zabrinjavajuće

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović pričao je o korona virusu i rekao da je vakcinacija ključ pobede u pandemiji. Brojke nisu dobre već neko vreme, ali ako mislimo da se vratimo normalnom životu, jedini izlaz je vakcina.

"Ako smatramo da treba više da budemo u cirkulaciji, onda je stvar jasna", rekao je on pa uporedio situaciju u Srbiji sa ostalim zemljama u Evropi i svetu.

"Od prošlog ponedeljka, ista je to mustra od prošle godine, u svim državama Evrope raste broj novozaraženih, negde i dramatično. Mi smo nedelju dana bili prvi u svetu, sada su Angila i Barbuda prvo i drugo mesto, ako njih sklonimo mi smo četvrti ili peti u Evropi. Dramatično je u Rumuniji, baltičke zemlje su nas odavno prošle na listi i tamo su tragedije", rekao je on.

* Koliko traje imunitet

Profesor Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da su antitela samo jedan vid odbrane od korona virusa, kao i da se na osnovu njihove količine ne može tačno odrediti da li smo imuni ili ne. Ukazao je da bi epidemiološka situacija bila bolja kada bi broj vakcinisanih bio veći, jer bi tada ušli u tok epidemije.

"Ne bih baratao sa brojevima, ali velika većina ljudi mora da bude imuna, a to može samo ako preležite bolest ili da ste vakcinisani. Ne postoji treći način", objasnio je profesor.

Na nama je, kaže, da odlučimo da li ćemo da "platimo težu ili lakšu cenu".

"Ne može niko da vam kaže da imunitet traje godinama kada od prvog slučaja nije prošlo godinu i po dana, mi možemo samo da pretpostavljamo na osnovu nekih imunoloških znanja", rekao je profesor.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.